Vrije vogels

Vogels zijn mijn lievelingsdieren. Dat komt doordat het van die vrije jongens zijn die zich nooit ergens druk om lijken te maken. Ze maken nooit ruzie over of ze nu wel of niet uit een bepaald gebied moeten vertrekken. Wanneer het ergens te koud wordt vliegen ze gewoon weg. Wanneer het er weer warmer wordt komen ze terug. Zo makkelijk kan het zijn.

Geen ellenlange discussies over wat ze allemaal beloofd hebben aan wie. Dat doen vogels niet. Daar zijn ze te vrij voor. Vleugels spreiden en wegwezen is het devies. De plaatselijke bevolking zal ze een rotzorg zijn. Er is ergens anders ook wel weer een plaatselijke bevolking. Bovendien komen ze weer terug; helemaal uit zichzelf, zonder dat er een grote zwarte Amerikaanse knuffelbeer politieke druk op hen uitoefent.

Ze zijn eigen baas, de vogels. Met name de oehoe is een eigenzinnig typje. Het ene moment vliegt meneer nog keurig van paal naar paal in een Groningse vogelshow, het volgende moment zit-ie ergens hoog in een boom, al uilenballen uitbrakend, de vrije vogel uit te hangen. Afspraken zeggen hem niets. Hij trekt zich van niemand wat aan. Laat ik het zo zeggen, met allemaal Oehoes in Uruzgan was deze kabinetscrisis niet voorgevallen.

Die waren namelijk, wat Den Haag ook zou besluiten, gewoon vertrokken. Waarschijnlijk tijdens het onschadelijk maken van een bermbom die allerlei Afghaanse kinderen het leven zal gaan kosten. Dat interesseert de oehoe geen reet. Als hij wil vertrekken dan vertrekt hij. Op z’n BSA, oehoerend hard. Eenmaal op z’n brommer kan niets hem nog stoppen. Dat is gewoon zo. Ga maar na, heb jij ooit iemand een uil op een brommer zien tegenhouden? Ik niet.

Zeker de politici niet. Die praten liever tot ze een ons wegen dan dat ze eens een keer uilen op brommers gaan tegenhouden. Maar ja, zo werkt de democratie nou eenmaal. En wie zijn de uilen dan om niet lekker in alle vrijheid op hun brommers te gaan rijden? Zo is het ook weer. Sterker nog, ik denk dat Balkenende, Bos en Rouvoet tijdens het zoveelste moeizame overleg over Uruzgan ook wel eens zouden willen dat ze een uil op een brommer waren. Lekker vrij zijn. Heerlijk.

Het begrip vrij zijn, zonder uilen op brommers maar met konijnenvogels, nog eens nader geduid:  http://www.hansteeuwen.tv/html/post/228.html

10 reacties op “Vrije vogels”