De bonobo

Dier drie in de serie ‘bedreigde diersoorten’ op onuitstaanbaar.nl dat ons aller aandacht verdient is de bonobo. Dit is een aap die samen met de chimpansee het meest verwant is aan de mens. De missing link tussen deze aap en de mens is de zanger van U2. Dat zou je niet zeggen wanneer hij op het podium een mooi liedje staat te zingen, maar wacht maar eens tot Bonobo’s is…….dan zul je wat beleven.

Als gitarist The Edge bijvoorbeeld een verkeerd akkoord aanslaat, springt Bono altijd uit z’n vel. Met name het vel van z’n penis; ze lossen zo’n conflict vaak op met een fikse neukpartij. Zie daar de link met de bonobo. Ook deze primaat neukt zich een weg door alle conflicten heen. En niet alleen bij conflicten pakken ze elkaar. Vrijwel elke gelegenheid wordt aangegrepen om elkaar een veeg uit de pan te geven. Het is een bijzonder geile aap.

Deze constatering maakt het wel des te gekker dat ze met uitsterven bedreigd worden. Ik zou nu flauw kunnen doen en zeggen dat dit komt doordat ze in een matriarchaat leven; de vrouwtjesapen staan het hoogst in de rangorde en hebben dus de leiding over de groep. De vrouwtjes hebben er weer eens een zooitje van gemaakt. Dahaag bonobo! Zoiets.

Het matriarchaat is er echter niet de reden van dat de bonobo met uitsterven bedreigd wordt. Sterker nog, de vrouwtjes weten ook met elkaar wel van wanten. Zo is het niet zeldzaam dat twee vrouwtjes hun genitaliën tegen elkaar aanwrijven in een soort pseudocopulatie. In de betere acteurskringen noemen we dit verschijnsel ook wel ‘kutjebotsen’. Een prima manier om leiding te geven aan een groepsproces. Zo kan het ook, minister Cramer en minister van der Hoeven!

Terwijl de vrouwtjesbonobo al kutjebotsend de soort probeert te redden, is de mens ondertussen druk bezig de soort te decimeren. Het dier wordt gestroopt en bomen waar de bobobo in leeft en van eet worden massaal gekapt. Niet zo best. Daarnaast leeft de bonobo alleen maar in Congo. Ook  niet een al te handige plek om te overleven. Vraag dat maar aan de Tutsi’s. Of de Hutu’s, het verschil weet ik nooit.

Dat is gelijk het enige wat je de bonobo kunt verwijten. Wanneer je leefgebied beperkt is tot slechts één land, moet je natuurlijk niet het land uitkiezen waar ze elkaar sinds mensenheugenis met kapmessen te lijf gaan. In eerste instantie was dit trouwens ook niet de bedoeling. Toen de bonobo lang geleden op zoek was naar een geschikt leefgebied had men eigenlijk Zuid-Frankrijk uitgezocht. Een mooi landsdeel met lekker weer.

Maar ja….., een matriarchaat hè. Op de Boulevard Perifirique rond Parijs dus hopeloos verdwaald en uiteindelijk in Congo beland. Het kan verkeren. Het ene moment zie je jezelf met de hele apenkolonie al een croissantje eten op een Franse camping, het volgende moment word je omringd door boze negers met kapmessen. Niks aan te doen. Helaas pindakaas. Die de bonobo’s overigens zelf mee hadden genomen toen ze op weg waren naar Zuid-Frankrijk.

Blijf op de hoogte en volg ons op Twitter.

11 reacties op “De bonobo”