De neushoorn

Elke zaterdag ooit die op 29 januari valt, is het bedreigde diersoortendag op onuitstaanbaar.nl. Deze keer staat-ie in het teken van de  neushoorn. In tegenstelling tot wat z’n naam doet vermoeden bestaat de neushoorn uit meer dan alleen een neus en een hoorn. Zo heeft hij tevens een hoofd, schouders, knieën, tenen, oren en ogen. De hoofd-schouders-knieën-teen-oren-ogen-puntje-van-je-neus-hoorn zou dan ook een naam zijn die het dier meer recht  doet. Met een leuk dansje erbij zou hij dan zelfs uit kunnen groeien tot de variétéartiest onder de grote zoogdieren.

Weg met door hoepels springende leeuwen, op hun achterpoten staande olifanten en balletje hooghoudende dolfijnen. Een dansende neushoorn, dat willen we zien! Maar ja….daar heeft meneer de neushoorn weer geen zin in. Die ligt liever de hele dag op z’n reet gras te kauwen en uit z’n anus te schijten. Dan vraag je er ook om met uitsterven bedreigd te worden.

Nog zo iets, het beest eet alleen maar gras. Als-ie gek doet een keer takken of vruchten, maar dan houdt het ook wel op. Ben je godverdomme een beest van drieduizend kilo met een levensgevaarlijk scherp ding op je neus, ga je gras eten en water drinken. Tientallen kilo’s en liters per dag. Niet veel verderop lopen heerlijke sappige gnoes, antilopen en gazellen, maar meneer vertikt het om vlees te eten. Dat vindt-ie waarschijnlijk te veel gedoe, zo’n gnoe (ik ben ook dichter). Man, hij heeft de spies voor op de barbecue al bij zich.

Die spies, de hoorn, is er ook de oorzaak van dat het niet goed gaat met de neushoorn. Chinezen denken namelijk dat de hoorn een goedje bevat waardoor zij zelf de hele dag met een harde hoorn in hun onderbroek rond kunnen lopen en in Jemen maakt men graag mesheften van de hoorn. Om er daarna ontvoerde Amerikanen de kop mee af te hakken waarschijnlijk.

De neushoorn zorgde al eerder voor opschudding; toen we het beestje een naam moesten geven. Afrikaners (de blanke racisten dus) noemden, zoals ze dat zo goed kunnen, het beestje gelijk bij de naam. Die ene met een wijde bek was een wijdbek en die met z’n puntige lippen werd puntlip genoemd. Niks aan de hand.

Tot de Engelsen zich ermee gingen bemoeien. Zij vertaalden wijd als white en de gedachtegang was dan dat die andere wel automatisch zwart zou zijn. Zo werden de zwarte en de witte neushoorn geboren. Hoezo zwart-wit denken. Deze Babylonische spraakverwarring is er helaas wel de oorzaak van dat er jarenlang een onschuldige puntlip heeft vastgezeten op Robbeneiland. Deze puntlip frisbeede overigens tijdens het luchten altijd met Nelson Mandela. Een verhaal dat niet veel mensen kennen.

Nee, het is denk ik wel goed dat de neushoorn met uitsterven wordt bedreigd. Dit luie dier verdient eens een schop onder z’n reet. Laat dit een waarschuwing voor hem zijn. En mocht-ie wel uitsterven dan is er ook geen man overboord. Een neushoorn is eigenlijk ook maar gewoon een nijlpaard die niet van zwemmen houdt met een gek ding op z’n neus. En nijlpaarden zijn er nog genoeg. Bovendien zijn we dan eindelijk ook van die hordes geile Chinezen af die altijd met hun erecte penis in je rug staan te duwen tijdens een casinobezoek.

14 reacties op “De neushoorn”