Een voorstel

Ik heb in een ambtelijke organisatie gewerkt. Ambtenaren zijn, in tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, niet lui en ongeïnteresseerd. Dat is althans mijn ervaring. Er zijn echter een paar ambtenaren, zo tegen de 20 procent, die wel in het stereotype beeld vallen.

hot-chick
Dit is een voor het artikel niet relevante foto van een lekker wijf

Deze ambtenaren doen de volgende dingen:
– ‘Misschien moeten daarover hier maar even een keer intern overleggen’ zeggen.
– Op maandagochtend ‘ik moet er nog een beetje inkomen’ zeggen.
– Brieven niet ‘versturen’, maar ‘uitdoen’.
– wachten tot ze ‘eruit’ mogen. Dit betekent met pensioen / VUT / AIO / WAIO / MAYO gaan.
– ‘Uit voorzorg een dagje thuisblijven’, als ze drie keer hebben geniest de dag ervoor.
– En natuurlijk: ‘hun ding’.

Deze ambtenaren kan je op een aantal manieren aanpakken als je iets wilt veranderen en verbeteren in de organisatie. Je kan ze compleet negeren, je kan ze met fluwelen handschoen proberen te bewegen om mee te gaan of je kan ze voor het blok zetten. Dit laatste gebeurt nooit.

Als je tegen een dergelijke ambtenaar ‘je moet’ zegt, gaan de hakken namelijk in het zand. Het maakt dan even niets uit of je zijn of haar directe leidinggevende bent: ‘Ik vind dat ik wel heel direct wordt benaderd, ik voel me niet prettig bij de manier waarop je dit brengt’.

Ik wil een nieuwe landelijke werkwijze op een dergelijke reactie voorstellen: voortaan zal bij iedere tegensputtering of zuchtbui de leidinggevende of directe collega DOE GODVERDOMME GEWOON JE WERK! schreeuwen naar de betreffende ambtenaar.

Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen, desondanks durf ik te stellen dat deze aanpak zal leiden tot verandering in- en verbetering van de ambtelijke organisatie in het algemeen en van je eigen kantoor in het bijzonder.

30 reacties op “Een voorstel”