Royston Drenthe

royston drentheWat vonden we het allemaal een lekkere gekke Surinamer, die Royston. Ten tijde van het EK onder de 21 in 2007 was hij eventjes de koning van Nederland. Het toonbeeld van de multiculturele samenleving: een neger met de naam van een provincie waar men niet bidt voor bruine bonen. Dat zo´n naam vaak zijn herkomst vindt in het roemruchte Nederlandse slavenverleden waren we zelfs even vergeten.

Hij praatte ook zo leuk. Meneer Foppe dit, meneer Foppe dat. Niemand kon zo mooi zeggen dat hij voor de wedstrijd altijd pasta met een stukje tongfilet at. Bovendien speelde hij ook nog de sterren van de hemel tijdens het door Nederland gewonnen EK. Niets stond een toekomst als de nieuwe Nederlandse knuffelbeer in de weg. Ok, dat gezwaai met Surinaamse vlaggen vonden we niet zo leuk, maar dat vergaven we hem wel weer.

Toen ging hij opeens naar Real Madrid. Vlak daarvoor wisselde hij al z´n oude zaakwaarnemer in voor vader Ludwig Drenthe. Dat is nooit een goed teken. Zo gauw vaders zaakwaarnemers worden, gaat het mis. En wat gebeurde er, de avond na z´n debuut bij Real Madrid reed zoonlief meteen z´n auto naar god. Real regelt het allemal. 

Dit bleek de voorbode te zijn voor een weinig succesvolle periode in z´n voetballeven. Zo heel af en toe mocht hij opdraven in het eerste team van Real Madrid . Deze optredens waren vooral koren op de molen van de ,toch al racistische, fanatieke aanhang van Real. Ze konden hem eens lekker uit gaan fluiten. Het werd zelfs zo erg dat Royston de druk niet meer aankon en niet meer wilde spelen. Ondertussen had ´ie ook nog ruzie gekregen met ´meneer Foppe´ en ging er bij het uitdelen van handtekeningen van alles mis.

Nu is Royston herboren. Althans, hij valt wel weer eens in en wordt dan niet heel hard uitgefloten. Laatst scoorde hij zelfs een aardige goal tegen AC Milan. Wat is het geheim van deze ´wederopstanding´ van Royston?

Is het misschien de ´R.´ die vanaf dit seizoen prijkt tussen ´Royston´ en ´Drenthe´ op het shirt van Madrid. Z´n tweede naam is namelijk Ricky. En zo´n R. doet het altijd goed tussen je voor- en achternaam. Vraag dat maar aan Peter R. de Vries.     

Of is het de onvermijdelijke vriendschap met Clarence Seedorf. Duikt er ergens een neger op waar het niet zo goed mee gaat, dan kan Clarence nooit ver weg zijn. Zo ook bij Royston. Clarence en Royston bellen tegenwoordig met elkaar. Via de kabel denk ik. In die gesprekken geeft Clarence advies aan Royston; hij is zelfs als een vader voor hem. Hij denkt ook dat z´n vriendschap met Clarence hem een goed mens en een betere voetballer maakt. Zegt u het maar. Zelf hou ik het op die ´R´. 

 

 

 

6 reacties op “Royston Drenthe”