Erwtensoep

kom erwtensoep met rookworst ernaast
kom erwtensoep met rookworst ernaast

Hij is er weer. Het nieuwe blik erwtensoep. Gisteren werd tijdens de traditionele opening van het erwtensoepseizoen het eerste nieuwe blik geveild voor het goede doel. Ondernemersvereniging Appelscha vooruit was bereid een kleine € 1,29 voor het kleinood neer te leggen. De organisatie sprak van een succesvolle bijeenkomst. De negers die uiteindelijk van de opbrengst moesten eten, spraken van een karige maaltijd.

Zelf had ik gisteren geen zin om de deur uit te gaan en de opening van het erwtensoepseizoen bij te wonen. Ik had wel zin in erwtensoep. Gelukkig kun je dat tegenwoordig ook bestellen via internet. Voor maar  € 3,69 mag je jezelf de trotse eigenaar noemen van een blik erwtensoep dat de postbode hoogstpersoonlijk bij je langs komt brengen. Op deze manier kunnen we het postbodes natuurlijk ook nog lastig maken . Om hem echt te pesten heb ik er trouwens ook nog een potje appelmoes bij besteld.

Niet veel later* stond de postbode al voor de deur met een blik erwtensoep en een potje appelmoes in z’n handen, keurig bij elkaar gehouden door een postelastiek. Bij het openen van de deur -ik heb nog een ouderwetse brievenbus, zo eentje die niet berekend is op de bezorging van blikken erwtensoep en potjes appelmoes – keek de postbode mij eerst wel wat gek aan. Alsof ik een blik erwtensoep en een potje appelmoes had besteld via internet, zeg maar.

blik erwtensoep met nog meer rookworst
blik erwtensoep met nog meer rookworst

Na alle formaliteiten afgehandeld te hebben die gepaard gaan met het in ontvangst nemen van een blik erwtensoep en een potje appelmoes die via internet besteld zijn, kon ik mijn eerste blik erwtensoep van dit seizoen eens goed aanschouwen. En ja hoor, die jongens van UNOX hadden het er ook dit jaar weer met kapitale letters opgezet: NU NOG MEER ROOKWORST. Elk jaar verwacht ik na opening van het blik alleen nog maar een rookworst aan te treffen. Ook elk jaar tref ik volgens mij exact evenveel rookworst aan in het blik.

Het is sowieso gek dat er op een blik erwtensoep, de soep van erwten dus, zo nadrukkelijk gewag wordt gemaakt van een aanzienlijke hoeveelheid rookworst in het blik. Daar moet de erwt toch gebukt onder gaan. Nooit zul je namelijk een rookworst in de schappen aantreffen waarop vermeld wordt dat ze eens gek hebben gedaan en er dit keer erwten in hebben verwerkt. Nee, dan doen ze er toch liever gewoon een paardenlul of een koeienuier in.                  

* omwille van de leesbaarheid van dit stukje was de postbode bereid meteen over de brug te komen met het blik erwtensoep en het potje appelmoes. In normale gevallen duurt het vast wel enige dagen voordat je kan smullen van je erwtensoep. En niet te vergeten het potje appelmoes.