Mexicaanse griep

Mexicaanse-griep-pngSteeds wanneer Geert Wilders niet iets geks doet of er geen malafide bank omvalt, duikt de Mexicaanse griep op in het nieuws en praatprogramma´s. Hij is de tussenpaus van het nieuws. Is er even geen nieuwshype die avond na avond steeds door dezelfde ´deskundigen´ (dat dikke wijf van de Ondernemingsraad van DSB heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat ik het tussen aanhalingstekens heb gezet) wordt uitgemolken, dan valt men terug op de Mexicaanse griep.

Vroeger was deze rol weggelegd voor de moslims, maar sinds er een paar varkens in Mexico de hik hebben gekregen, hoor je niks meer van ze. Om de zoveel tijd schoof er wel weer een baardmans aan  die iemand geen hand wou geven. Daar tegenover een moslim die iemand juist wel een hand wilde geven en je halve uitzending was gevuld. Nog beter voor de kijkcijfers was het natuurlijk wanneer je er een PVV´er tegenover zette die alles een schande vond.

Die tijd is nu voorbij. In Maart 2009 deed namelijk de varkentjesgriep zijn intrede (ik weet het nog goed, ik zat net lekker een schnitzel te bikken). Omdat de varkensboeren dit waarschijnlijk niet zo´n aantrekkelijke naam vonden, werd al snel besloten de griep om te dopen in de Mexicaanse griep (ik weet het nog goed, ik zat net lekker een taco te bikken). Uiteraard waren de Mexicanen daar weer niet zo blij mee, maar dat maakte kennelijk niet uit. Weer wat geleerd; varkensboeren zijn invloedrijker dan Mexicanen. Wat het standpunt van de Mexicaanse varkensboeren in deze kwestie is, moet nog onderzocht worden.

Vlak na de uitbraak van de varkentjesgriep volgde de uitbraak van wat ik het ´giletjesvirus´ pleeg te noemen. Ab Osterhaus, de enige mens op aarde die de reclamecampagne ´Gilette, the best a man can get´ opvatte als een vrijbrief om elke avond op tv een giletje te dragen over zijn rode, witte of blauwe overhemd, was niet meer van de buis te slaan. Elke avond wees hij ons op de gevaren van de griep, die een levensgevaarlijke pandemie zou worden.

Ab Osterhaus, met giletje, in zijn natuurlijke habitat (Pauw en Witteman)
Ab Osterhaus, met giletje, in zijn natuurlijke habitat (Pauw en Witteman)

Nederland was in paniek na deze woorden van Osterhaus. De mondkapjes waren niet meer aan te slepen en de flesjes met desinfecterende-zeep-die-niet-helpt vlogen over de toonbank. Hypochonders dachten dat ze bij het minste of geringste kuchje dood neer zouden vallen vanwege de Mexicaanse griep. Er waren nu zelfs mensen zonder lange baard die elkaar geen hand meer wilden geven.

En toen bleek dat de Mexicaanse griep een gewoon griepje was geworden. Het was slechter voor je (psychische) gezondheid het ´nieuws´ over de griep te volgen dan ´em daadwerkelijk te hebben. Paniek om niks dus.  Onder de invloed van de aanstaande winter lijkt het nu echter toch wat te worden met de griep. Per dag worden tien mensen met Mexicaanse griep opgenomen in het ziekenhuis. Te laat, nu hoeft het van mij niet meer. Ik ben vermoeid door de eerdere berichtgeving over de griep. Vermoeidheid, niet geheel toevallig ook één van de verschijnselen van de Mexicaanse griep.