De reclame met José Mourinho

Een man in een ruimte die net zo leeg is als de hersenpan van beroepsschoppers als Pepe en Sergio Ramos. Het is een loods, zo lijkt het. Zo’n loods die we wel kennen uit actiefilms. Zo’n loods waarbij ik altijd denk: ‘is er dan niemand die even het licht aan kan doen, tussen het schieten door?’ Een donkere loods dus. Ditmaal niet het decor van een actiefilm, maar van een reclamespotje met José Mourinho.

José staat er heel stoer bij. Een klein mannetje in een grote loods, die uitstraalt dat hij de hele wereld wel aan kan. De Napoleon Bonaparte van zijn tijd, tenminste dat wil hij ons doen geloven. Volgens mij is dat stoere van ‘em compensatiegedrag. Niet alleen voor z’n lengte. Nee, volgens mij staat José Mourinho er ook zo bij omdat hij pas heel laat z’n eigen billen ging afvegen. Bij vergissing roept hij het denk ik nog steeds wel eens tegen zijn vrouw, vanaf de wc: ‘Klaaar!’

Dan begint José te praten. In het Portugees. Portugees is – na het Welsh – de taal die mij het meest fascineert. Waar het Welsh klinkt als drie dronken door elkaar heen pratende mannen, is het Portugees een rustig voortkabbelend riviertje op een nazomermiddag. Voor beiden is wat te zeggen. Maar als ik op zondagmiddag met een kater op de bank lig, dan zou ik honderd van de honderd keer kiezen voor een Portugees die twee uur lang over kikkervisjes (in het Portugees: kiçkoãrvisjoãs) praat. Heerlijk rustgevend. Zelfs als het José Mourinho is.

In het spotje praat José niet twee uur lang over kikkervisjes. Hij praat een halve minuut over zichzelf en een bank. Voor een paar miljoen dreunt hij in vloeiend Engels ondertiteld Portugees op dat de bank en hij van alles gemeen hebben. Dat ze beiden altijd het hoogste nastreven enzo. Dat werk.

Belangwekkender nog is dat Mourinho zegt dat hij ‘niet de beste is, maar dat er simpelweg niemand beter is dan hij’. Een Cruijffisme van de bovenste plank. Met dien verstande dat de woorden niet worden uitgesproken door Johan Cruijff, maar door een omhooggevallen tolk, die de rol van de rol van de kleinste, meest driftige Dalton in Lucky Luke The Musical op het lijf geschreven is.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Het spotje: 

httpvh://www.youtube.com/watch?v=o5OqJfBuDps&feature=player_embedded

30 reacties op “De reclame met José Mourinho”