Een luchtig bericht

Na al dat gedoe over die verschrikkelijke ramp in de Russische kolenmijn, waarbij liefst 66 Russische mijnwerkers het leven lieten, is het nu tijd voor een luchtig bericht. Voor zo’n luchtig berichtje hoef je eigenlijk alleen maar even te kijken in de rubriek ‘opmerkelijk’ van onze hofleverancier, NU.nl.

Daar duiken elke dag berichten op die de ongemakkelijke stiltes op verjaardagen, tussen het praten over hypotheken en auto’s door, uitstekend op kunnen vullen. Vandaag trof ik berichten aan over een Indiër die al 75 jaar zonder eten of drinken leeft, een Chinese man die zich meerdere malen als bruid heeft voorgedaan om de boel op te lichten en een Rus die al 66 jaar met een kogel in z’n hoofd rondloopt.

Eerst had ik de Rus uitgekozen om een luchtig stukje over te schrijven. Maar ik vond het toch wat cru om een luchtig berichtje te schrijven over een Rus die 66 jaar door blijft leven met een kogel in z’n hoofd, terwijl er in een Russische kolenmijn juist 66 mensen zonder een kogel in hun hoofd om het leven waren gekomen.

Nou…, toen heb ik Vader Abraham maar gebeld en hem een muntje op laten gooien. Het werd kop; dat betekende dat de Indiër het onderwerp zou worden van mijn luchtige bericht. Komt-ie:

Er is dus een lekker gekke Indiër – u kent ze wel: lange baard, gewaad en zo’n leuk accent – die al 75 jaar niet eet en drinkt. Het betreft hier een levende Indiër. Indiërs die overleden zijn en al 75 jaar niet eten en drinken zijn er genoeg. Die worden aan de oevers van de Ganges in de fik gezet en dan in de rivier geflikkerd waar de levende Indiërs zelf om de haverklap inspringen om hun ziel te reinigen.

De levende Indiër die al 75 jaar niet eet en drinkt, Prahlad Jani, is op dit moment 82 jaar oud. Een snelle rekensom leert dat hij dus op z’n zevende is gestopt met eten en drinken. 75 jaar lang heeft z’n inmiddels 114-jarige moeder, al vliegtuiggeluidjes makend, met een vork bloemkool achter hem aan gelopen. Niks ging de hangar van Prahlad in. Hij vertikte het.

Dat de Indiër na 75 jaar de beschimmelde bloemkool niet meer op wil eten begrijp ik wel. Laat ik het zo zeggen: de bloemkool loopt op dit moment op eigen houtje harder dan op de vork van de 114-jarige moeder. Maar waarom deed de 7-jarige Prahlad z’n mondje nou niet open voor het stukje bloemkool van mevrouw Jani?

Dat kwam natuurlijk weer door een godin. Prahlad was op z’n zevende een godin tegengekomen die ervoor had gezorgd dat hij geen behoefte meer had aan eten en drinken. Nooit geweten dat Sugar Lee Hooper in het leven voor ze een te dikke lesbische zangeres werd, een te dikke lesbische godin was. Want wees eerlijk, alleen zo’n soort godin laat alle eetlust verdwijnen: een te dik wijf die je even met je neus op de feiten drukt wat er precies gebeurt als je te veel eet.

Na deze ontmoeting is Prahlad, als gezegd, 75 jaar op de vlucht geweest voor z’n moeder, die maar met dat vorkje bloemkool achter hem aan bleef zitten. Nu moeders het niet meer volhoudt en de bloemkool op eigen benen staat, vindt Prahlad het ook tijd voor een nieuwe uitdaging. Hij overweegt in de Indiase bossen een glazen huis te bouwen waar je dan bij hem plaatjes aan kan vragen.

24 reacties op “Een luchtig bericht”