‘Maatschappelijk debat over discussieprogramma’s’

Cees Grimbergen, oud-presentator van Rondom 10 en nu actief bij Omroep MAX, pleit in een pamflet in Trouw voor een maatschappelijk debat over het nut en de noodzaak van discussieprogramma’s op tv en radio.

Volgens Grimbergen is een dergelijk debat nooit gevoerd in de samenleving en zou het kunnen bijdragen aan het wederzijdse begrip tussen de makers van discussieprogramma’s, de deelnemers aan discussieprogramma’s en de kijkers naar discussieprogramma’s. ‘We weten helemaal niet hoe mensen denken over discussieprogramma’s. Het zou goed zijn om het land in te gaan en daar met de mensen over in gesprek te gaan.’

Arie Boomsma, presentator van het programma Debat op 2, is het totaal niet eens met Grimbergen. ‘We zíjn al voortdurend in gesprek met de mensen, waarom zou dat dan nog in de vorm van een maatschappelijk debat gegoten moeten worden? Tuurlijk, er is wel eens onenigheid over de onderwerpen die we in discussieprogramma’s behandelen. Maar daar praten we dan gewoon over, zonder meteen een maatschappelijk debat te voeren.’

Ghislaine Plag, medepresentator van Debat op 2,is genuanceerder. ‘Ik denk dat je het niet zo zwart-wit moet zien. Er is ook een tussenweg. Aan de ene kant heb je Cees Grimbergen, die een maatschappelijk debat wil, en aan de andere kant heb je Arie die dat niet wil. Het is belangrijk dat beide geluiden, en ook de tussenweg, gehoord worden en dat ze door iemand in goede banen worden geleid.’

Fervent deelnemer aan discussieprogramma’s Joop Hommers is minder genuanceerd. ‘Laat de hoge heren in hun ivoren torens eerst maar eens een maatschappelijk debat voeren. Dan praten we weer verder.’

Grimbergen is niet onder de indruk van alle kritiek op zijn initiatief, laat hij in een reactie weten. ‘Het maatschappelijk debat komt er. Einde discussie!’

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.