Boer Zoekt Vrouw – Het laatste stukkie (wat zeg ik: stuk)

Het is na elf afleveringen moeilijk afscheid nemen, en dan helpt een soort compilatie-uitzending waarbij de boeren in een gezellige huiskamer over zichzelf en de andere boeren zitten te zemelen enorm. De comeback van Boer Doede, Boer Hans en Boer Komkommer stemde ook vrolijk.

Maar het was toch vooral janken geblazen. De KRO wreef het afscheid erin door de beelden van een zwijgende Bert die soep at nog een keer uit te zenden. Bert at heel goed soep. Hij bracht de lepel naar die enorme mond van ‘m en liet de soep er zo in glijden. Met bal en al. Magnifiek! Toen ik Bert weer een rondje in z’n theekopje zag draaien, drong het echt door: ik zie ‘m waarschijnlijk nooit meer.

Nooit meer zal ik iemand zo gepassioneerd over een nageboorte horen praten. Nooit meer zal ik iemand zo gracieus deuks crep fres zien bestellen. En nooit meer zal ik iemand, tja, zo geil een kalf uit een koe, of swassant euro voor een waardeloos schilderij uit z’n portemonnee, zien trekken.

Na de soep en het theekopje was er geen aandacht meer voor Bert. Het draaide vooral om Aad. De hele compilatie-reünie-uitzending leek een eerbetoon aan hem. De andere boeren hadden het opeens ook over een stukkie dit en een stukkie dat. Er waren beelden van Aad z’n speeddates te zien, toen je nog helemaal niet wist dat hij iedere dag saté op z’n brood doet.

Zelf ratelde hij weer als vanouds. Jeannet was een verrijking, er was een moment van bezinking geweest en het stukkie, nee, het stuk in z’n leven dat miste, was er nu. Terwijl hij dit allemaal zei, wreef hij aan één stukkie door met z’n distelvingers over het lichaam van dat stuk verrijking. Hij mocht helemaal z’n gekke gang gaan.

Zelfs boer Hans deed mee aan de bewieroking van Aad door aan Yvon te vragen of ze nog een stukkie appeltaart wilde. Boer Hans was de boer die niet genoeg brieven kreeg, maar wel een reactie kreeg van een vrouw die appeltaarten kon bakken. Hans hield van appeltaarten. Iemand die appeltaarten kan bakken + iemand die van appeltaarten houdt = relatie. In Boer Zoekt Vrouw dan.

Tenslotte had ook Boer Komkommer nog iemand aan de haak geslagen. Zo te zien aan haar postuur niet iemand die voor z’n komkommers was gevallen. Boer Doede droeg een bodywarmer en zei dat het niet zo had mogen zijn. Daarna kwam Ivo Niehe. Heel even hoopte ik dat Bert te gast was, die in perfect Italiaans uit de doeken zou doen hoe het echt was gegaan. Maar dat was natuurlijk niet zo. Zelfs Aad was er niet. Zap.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar. En lees hier meer over Boer Zoekt Vrouw op deze website.