Mensen die ‘heeeeeeeeuj’ roepen als er glas valt

Sta je net lekker de geopolitieke gevolgen van een nieuwe oliepijpleiding tussen Kazachstan en Turkmenistan te bediscussiëren in de kroeg – jullie kennen het wel: glaasje whisky erbij, tweedjasje met elbow patches aan, pijp in de aanslag, en filosoferen maar! –  roept de halve kroeg uit het niets ineens heel hard ‘heeeeeeeeuj’. Het aantal e’s verschilt per kroeg. Maar de oorzaak is altijd hetzelfde. Er is net een glas kapot gevallen.

Het is dus eigenlijk ‘rinkeldekinkel’, gevolgd door een nanoseconde stilte en dan, alsof ze het met elkaar afgesproken hebben, een massaal ‘heeeeeeeeuj’. Het is natuurlijk niet afgesproken. De mensen die het doen, kennen elkaar niet. Al bevordert een groep in de kroeg, een jaarclub, maar liever nog een mannelijk vrijgezellenfeest, het volume van de ‘heeeeeeeeuj’ wel.

Graag zou ik eens, het liefst in de kroeg, met een evolutionair bioloog van gedachten wisselen over dit verschijnsel. Er moet iets achter zitten. Een mens roept niet zomaar ‘heeeeeeeeuj’. Is het een schrikreactie verpakt als stoere kreet? De mannen – want eigenlijk doen alleen mannen aan ‘heeeeeeeeujen’  – schrikken zich kapot van het rinkelende glas, maar hun mannelijkheid staat het slaken van een lief gilletje in de weg, en daar is de ‘heeeeeeeeuj’. Het zou kunnen.

Maar het heeft ook wel iets met drank en de setting te maken. Als op een begrafenis iemand een plakje cake op de grond… slecht voorbeeld… Als op een begrafenis iemand een kopje koffie op de grond laat vallen, zal het rouwende gezelschap niet massaal overgaan tot het roepen van ‘heeeeeeeeuj’. Bij begrafenissen huil je; in de kroeg schreeuw je. Dat zit er een beetje ingebakken bij de mens. En misschien is dat ook wel goed.

Voor begrafenissen dan. Voor kroegen pakt het minder goed uit; het‘geheeeeeeeeuj’ is behoorlijk irritant. Uiteraard voor degene die per ongeluk een glas liet vallen, maar ook voor iemand die niet mee ‘heeeeeeeeujt’. Je voelt je meteen ontheemd in een kroeg vol ‘heeeeeeeeujers’. Alsof je er niet bij hoort. Terwijl jij eigenlijk degene bent die normaal doet.    

Tenminste, ik denk dat het normaal is om geen‘heeeeeeeeuj’ te roepen wanneer iemand een glas laat vallen in de kroeg. Maar misschien kan de evolutionair bioloog met wie ik binnenkort in de kroeg afsrpeek er wel een hele logische verklaring voor geven. Zul je net zien dat er juist op dat moment iemand een glas laat vallen.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

6 reacties op “Mensen die ‘heeeeeeeeuj’ roepen als er glas valt”