ME grijpt in bij PvdA

Om een einde te maken aan de maar voortdurende onrust bij de Partij van de Arbeid heeft de ME gisteren enkele charges uitgevoerd tegen Kamerleden en andere prominenten van de sociaaldemocraten. Het belangrijkste slachtoffer van het ingrijpen is Job Cohen, maar ook Frans Timmermans is beschadigd geraakt.

Volgens een politiewoordvoerder was de situatie onhoudbaar geworden. ‘Het kon zo echt niet langer. We hopen nu dat het rustig blijft in de top van de partij. Evengoed zullen we er niet voor terugdeinzen een tweede keer op te treden. We hebben al geruchten opgevangen dat Diederik Samsom en Ronald Plasterk een meningsverschil hebben waarover ze vertrouwelijke e-mails aan elkaar willen sturen. Laten we in godsnaam hopen dat het zover niet komt.’

Naar aanleiding van de crisis bij de Partij van de Arbeid is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inmiddels ook bij elkaar gekomen. Om verdere escalatie van de leiderschapscrisis bij de sociaaldemocraten te voorkomen had een coalitie onder leiding van de Amerikanen voorgesteld een no-flyzone in te stellen boven het partijkantoor van de PvdA. Door een veto van Rusland haalde de ontwerpresolutie het niet. Er werd wel een resolutie aangenomen die de hoed van Ronald Plasterk afkeurt.

‘We houden de situatie bij de PvdA nauwlettend in de gaten,’ zegt secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN. ‘Laat de aangenomen resolutie over de hoed van Plasterk een signaal voor Hans Spekman zijn dat de internationale gemeenschap er bovenop zit.’

Niet alleen de VN zit er bovenop, maar ook andere autoriteiten nemen de zaak hoog op. Zo hebben de Oostenrijkse autoriteiten het lawinegevaar rond het partijkantoor van de PvdA opgeschaald naar niveau 4, waarschuwt de ANWB voor kans op gladheid in en rond het partijkantoor, en heeft het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) waarnemers naar Amsterdam gestuurd.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.