Wil Boessen in Rusland

Op de valreep las ik op 22 december de gekste kop van het jaar: ‘Wil Boessen in beeld bij Russische voetbalacademie’. De – toen nog –  interim-trainer van VVV Venlo komt volgens de website van Voetbal International in aanmerking om een functie uit te gaan oefenen bij de voetbalacademie van Toljatti, blijkt uit de eerste twee zinnen van het bericht bij de kop. Toljatti, dat is bij Hoevelaken linksaf. Een heel eind: Toljatti ligt (voor Russische begrippen) niet ver van Kazachstan.

Ik schat Wil in als iemand die z’n TomTom nodig heeft wanneer hij van z’n vrouw naar de plaatselijke bakker moet om een appelkruimelvlaai te halen. Wil brengt ieder jaar de vakantie door in een stacaravan op een camping nabij Weert. De naam Wil Boessen klinkt zo Limburgs dat Geert Wilders heeft overwogen Limburg alleen maar aan hem terug te geven in plaats van aan alle Limburgers.

En die Wil zou nu naar Toljatti moeten. Een functie uitoefenen. Bij een voetbalacademie. Ik zie Wil al met grote ogen en dito frons in het voorhoofd onder zijn rossige haardos naar het faxapparaat kijken – Wil gebruikt dat nog, net als Johan – waar de aanbieding uit Rusland uit komt rollen. Naar Rusland, pffff…

Dan het Russisch perspectief. Ik zie voor me: vijf bondsbonzen met een grote borstelsnor rond een tafeltje in een groezelig kantoortje. De verwarming staat op honderd. Het is koud in Toljatti. Een thermoskan koffie op tafel. Misschien ook nog wel wodka. Zuchtend staren ze naar een beeldscherm, nog zo eentje met een hele grote achterkant. Na een kwartier gezwegen te hebben zegt er één, uiteraard met Russische tongval: ‘Wiel Boezzzzzzjen.’ Euforisch beamen de anderen in koor: ‘Wiel Boezzzzzzzjen!’

Toen las ik verder. Onder de eerste twee zinnen stonden er nog een stuk of tien. Daaruit bleek dat er bij de academie al twee Nederlanders werkzaam waren: Louis Coolen en Roland Vroemans. De eerstgenoemde vertrekt naar de jeugdopleiding van Zenit Sint-Petersburg en toen heeft Roland de naam van Wil laten vallen. Ze kennen elkaar nog van de cursus Coach Betaald Voetbal.

Wederom roept zich een mooie scène op. Roland Vroemans, ook al niet iemand die je in Toljatti verwacht, in hetzelfde groezelige kantoortje als zo-even. De vijf bondsbonzen zijn er ook nog steeds. Roland laat de naam vallen: ‘Wil Boessen.’ Onder de vijf borstelsnorren vandaan klinkt het in koor: ‘Wie?’ Roland maakt af: ‘..lly Boes-sen inderdaad.’ Daarop hebben de bondsbonzen niet gezegd: ‘Nee joh, doe niet zo gek Roland, we nemen gewoon een Vladimir Kloetsjov. Of desnoods een Yuri Bolbokin.’

Nee, volgens het bericht met de gekste kop van 2011 willen ze ‘doorgaan op de Nederlandse weg’. Er volgde een ‘Da’ op de naam van Wil Boessen. ‘Wil Boessen in Rusland’, het is nu al de titel van een stripalbum dat ik heel graag wil hebben.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

2 reacties op “Wil Boessen in Rusland”