Politie: ‘Kerst dit jaar relatief rustig verlopen’

Volgens de verschillende politiekorpsen is de Kerstviering in Nederland dit jaar relatief rustig verlopen. In de meeste steden en dorpen konden de gereedstaande ME-pelotons binnen blijven. Slechts in de regio’s Zuid-Holland Zuid, Haaglanden en Brabant Zuid-Oost moest de ME na meldingen uiteindelijk wel in actie komen tegen Kerstrelschoppers.

In Alblasserdam (Zuid-Holland Zuid) greep de ME op Eerste Kerstdag hard in toen een ruzie tijdens het kerstdiner van de familie Gerritsen escaleerde. Korpschef Teun Visscher: ‘Sjaak Gerritsen, de heer des huizes, vond de kalkoen die zijn vrouw Gerda had bereid veel te droog. Daarop heeft hij de inhoud van een schaaltje cranberrysaus richting haar gezicht gegooid. Hierop wierp zoon Rodney een klodder aardappelpuree naar de vader. Al snel was de hele familie in een groot voedselgevecht verwikkeld. Pas na enkele charges van de ME keerde de rust weer terug in huize Gerritsen en hebben ze in alle rust nog kunnen genieten van het dessert.’

In de regio Haaglanden viel er op Tweede Kerstdag een aantal incidenten te betreuren. De politie kreeg vooral meldingen over vernielde gourmetstellen en kerststallen binnen. De ME kon in Den Haag ternauwernood voorkomen dat de grote kerstboom op het Plein in brand werd gestoken. ‘Het scheelde een Engelenhaartje,’ verklaarde plaatsvervangend korpschef Gaaikema. De PVV in Den Haag heeft na het incident laten weten een haalbaarheidsonderzoek naar een zogenaamde ‘kerstbomenpolitie’ te willen houden.

Kerst zorgde traditioneel voor de meeste problemen in de regio Brabant Zuid-Oost. Dit jaar moest er zowel in Deurne als in Gemert een levende kerststal worden schoongeveegd. ‘Het was heel gek. De mensen in Deurne en Gemert hadden geen stal nagebouwd, maar zaten in een tentje. Bovendien waren er wel heel veel slordig geklede mannen met baarden en lang haar aanwezig, die vermoedelijk Jozef voor moesten stellen, maar ontbrak van het kindeke Jezus elk spoor. Daarom moesten we wel ingrijpen’, zei korpschef Simone Steendijk.

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven kon vanwege een bezoek aan zijn schoonouders op Tweede Kerstdag niet meteen uitgebreid reageren, maar liet ondanks het relatief rustige verloop van de Kerstdagen weten toch over maatregelen na te denken. ‘Misschien moeten we het voortaan gewoon bij één Kerstdag laten. Dat zou een hoop problemen oplossen’, kon de staatssecretaris nog net uitbrengen voor er een hysterisch schoonmoeder doorheen begon te schreeuwen.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.