Een Kollum

Kollum is een dorpje in Friesland met een kleine zesduizend inwoners. Voor een dorpje is dat niet veel, maar ook niet weinig. Er zijn veel kleinere dorpjes in Friesland, zoals Baaiduinen, een dorpje op Terschelling met maar 123 inwoners en een dienovereenkomstig aantal neuzen – er is in Baaiduinen niemand die een neusamputatie ondergaan heeft. Genoeg over Baaiduinen; dit is tenslotte geen Baaiduinen, maar een Kollum.

De postcodes van Kollum zijn 9290 en 9291, met daarachter nog twee letters. Wat dat betreft werkt het in Kollum net zo als in de rest van Nederland. Die postcodes helpen de postbodes bij het sorteren en rondbrengen van de post. Namen die de postbodes in Kollum kunnen hebben, zijn: Sietse, Foppe, Tjerk en Douwe. Eerder behoorde Basulewi ook tot de mogelijkheden, maar in 2004 is het asielzoekerscentrum van Kollum gesloten.

Kollum kent een rijke geschiedenis, waar u alles over kunt lezen op Wikipedia. Op Wikipedia staat ook de vlag van Kollum afgebeeld: drie horizontale banen, in (van boven naar beneden) de kleuren rood, geel en groen. Op de gele baan staat een rode ster. Met deze vlag maakt Kollum zich enigszins belachelijk, omdat het ook de vlag zou kunnen zijn van een West-Afrikaanse bananenrepubliek.

Van bananen moet men overigens niks hebben in Kollum. In Kollum is het kaas dat de klok slaat. Wie googelt op Kollum en kaas krijgt maar liefst 2.350.000 hits. Precies 2.344.630 meer dan wanneer je googelt op Baaiduinen en kaas. Ik bedoel maar.

Kollumer kaas kunt u onder andere kopen bij kaasboer Van der Veen. Hij is met z’n kaaswagen op dinsdag te vinden op de markten in Birdaard en Tolbert, en op woensdag in Ulrum en Middelstum. Dat zijn ook allemaal dorpen. Op z’n kaaswagen staat de tekst ‘De lekkerste kaas, zeker weten!’, dus dat zit wel goed.

Dan een heel ander onderwerp: bekende Kollumnisten. Want die heb je natuurlijk ook in Kollum. Zo komt kunstschilder Herman Collenius, waar in menig schildersbuurt een straat naar vernoemd is, uit Kollum. Maar ook opvoedkundige en onderwijsvernieuwer Rommert Casimir komt uit Kollum. Bij gebrek aan zowel opvoedkundigenbuurten als onderwijsvernieuwersbuurten is er naar hem voor zover bekend geen straat genoemd.

De meest aansprekende bekende Kollumnist is echter Foekje Dillema, de atlete die er van werd verdacht een penis te hebben. In 2007 stierf zij, al dan niet met haar penis in de hand. Een treurig einde van deze Kollum, maar ja, het is nu eenmaal niet anders.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.