Voetballen in Rusland

Is Demy de Zeeuw van de aardbodem verdwenen? Nee, hij voetbalt in Rusland, dus veel scheelt het niet. Ik, toch een voetbalkenner die bijvoorbeeld weet dat het stadion van KV Mechelen de schitterende naam Achter de Kazerne draagt – omdat het achter een kazerne ligt –, weet niet eens bij welke club hij speelt. Iets in Moskou. Torpedo Moskou? Afweergeschut Moskou? Atoombom Moskou? Ik weet het niet.

Het is Spartak Moskou, zo leerde enig opzoekwerk mij. Hij voetbalt er samen met Russen als Vladimir Bystrov, Yevgeni Makeyev en Sergei Parshivlyuk. Een Braziliaan met de geinige naam Rafael Carioca staat er ook onder contract, en de Litouwer Ignas Dedura niet te vergeten. Geen betere manier voor een West-Europeaan om zich de vergetelheid in te voetballen dan een contract tekenen bij een Russische club. Je kunt wel de hele dag in een jacuzzi met gouden kranen zitten, maar geen kind op het schoolplein wil je nog zijn tijdens partijtjes.

Demy heeft een jacuzzi in Moskou. Alhoewel ook daar je ballen eraf vriezen in de winter, is Moskou natuurlijk wel een stad met allure. Dan Makhachkala, een stad in Dagestan die veel te veel medeklinkers achter elkaar herbergt om een stad met allure te kunnen zijn. Makhachkala, het klinkt ook een beetje als Arie Ribbens die z’n nieuwste carnavalshit met een hete bitterbal in z’n mond staat te zingen. Bovendien wonen er in Dagestan meer dan dertig volken, die één ding gemeenschappelijk hebben: elkaar een kopje kleiner maken. Kortom, Makhachkala kun je beter mijden.

Onder andere Samuel Eto’o, Roberto Carlos en Balasz Dzsudzsak doen dat niet. Zij spelen er bij de club Anzhi, een speeltje van een puisant rijke multimiljardair. Dat klinkt dubbelop, maar die man is echt ontzettend rijk. Zo rijk dat hij Samuel Eto’o twintig miljoen euro per jaar kan betalen. En hij elke week zijn oog wel weer op een andere topspeler laat vallen. Cristiano Ronaldo, Carlos Tevez, Nicolas Anelka; die namen deden de afgelopen tijd allemaal de ronde in het geruchtencircuit. Sinds deze week kan de naam van Robin van Persie daar volgens een bericht op de website van VI bij worden gevoegd.

Robin van Persie, mijn favoriete voetballer, in Dagestan; ik moet er niet aan denken. Daarom Robin, hoeveel Franse spierbonken van negentien Arsene Wenger ook van Lille, Rennes en Lorient koopt, blijf bij Arsenal! Laat je niet wegpesten door de zielige stukjes van Willem van Hanegem in het Algemeen Dagblad. Voetballen in Rusland is niets voor een liefhebber als jij.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.