Het dagboek van Sjaak L. Grottenhoofd

Het was een tijdje akelig stil rond Sjaak L. Grottenhoofd op onuitstaanbaar.nl. De directie van dit zeer invloedrijke weblog en Sjaak hadden een financieel conflict, waarmee er na 52 episodes een einde kwam aan ‘Het dagboek van Sjaak L. Grottenhoofd’. Omdat we Sjaak toch wel een beetje misten, hebben we elk dubbeltje op het hoofdkantoor omgedraaid, en wat bleek: aan de andere kant van die dubbeltjes vonden we het vorstelijke honorarium dat Sjaak voor het schrijven van zijn dagboek eiste. Gevolg is dat Sjaak zich met een simpele krabbel heeft gecommitteerd aan nog eens 52 afleveringen van zijn dagboek.

Er is ondertussen wel het een en ander veranderd in het leven van Sjaak. Zijn ex-vrouw Rita en kinderen Teuntje en Gezinus ziet hij nog maar nauwelijks. Sjaak is een drukbezet man geworden, die een sportschool bestiert in Den Bosch. Beste vriend Tonnie van Bemmelen werkt er als manusje van alles (voornamelijk frikandellen bakken en dan zelf opeten). De nagel aan de doodskist van Sjaak, Trudy Pasveer, heeft helaas voor hem een jaarabonnement afgesloten bij sportschool ‘De Snor’.

Maandag 26 september

Eind september, altijd weer het moment dat de ‘Beckers frikandellen Tonnie van Bemmelen sport- en spelweek’ plaatsvindt. Beckers frikandellen inderdaad; de ‘Tonnie van Bemmelen sport- en spelweek heeft dit jaar voor het eerst een sponsor! En we hebben er de hele week lekker weer bij. Wat kan er misgaan?

Dinsdag 27 september

Nou, dat Tonnie alle activiteiten van de ‘Beckers frikandellen Tonnie van Bemmelen sport- en spelweek’ indoor heeft gepland natuurlijk. Vandaag stond er een tripje naar het subtropisch zwemparadijs in Oss op het programma. Een bus vol enthousiaste deelnemers aan de ‘Beckers frikandellen Tonnie van Bemmelen sport- en spelweek’ vertrok ’s ochtends vroeg bij sportschool ‘De Snor’. In Oss aangekomen bleek de eerste activiteit golfsurfen te zijn. In het golfslagbad. Daarna moesten we nog ringen opduiken in de stroomversnelling. Mboti N’ Gonga, een neger uit Kerkdriel, won beide onderdelen. Frits Naadhorst overleed tijdens het ringen opduiken. De dag werd afgesloten met patat. Zo hoort dat in een subtropisch zwemparadijs; patat eten met je gerimpelde zwembadhandjes.

Woensdag 28 september

Na een minuut stilte ter nagedachtenis van Frits Naadhorst en een ontroerende toespraak van Tonnie – ook al was het wat moeilijk te verstaan omdat hij z’n mond vol met Beckers frikandellen had – kon de tweede dag van de ‘Beckers frikandellen Tonnie van Bemmelen sport- en spelweek’ beginnen. Er stond een partijtje bowlen op het programma. Na een enerverende laatste beurt, waarin ik de veters van de bowlingschoenen van mijn enig overgebleven concurrent Drip Laars aan elkaar knoopte, ging ik er met de hoofdprijs vandoor. Na afloop aten we weer patat; ook bij bowlen hoort dat zo.

Donderdag 29 september

Op de activiteit die Tonnie voor vandaag had ingepland, had ik me het meest verheugd: Nordic Walkers van de weg rijden. Ik had er speciaal een tractor voor gehuurd. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat ik er wederom met de zege vandoor ging; liefst twaalf reed ik er van de weg. Gezegd moet worden dat ik wel een beetje geluk had toen ik een groepje van maar liefst zes stoklopers tegenkwam.

Vrijdag 30 september

De finaledag van de ‘Beckers frikandellen Tonnie van Bemmelen sport- en spelweek’. Traditioneel wordt die afgesloten met een wedstrijdje frikandellen eten, hetgeen met onze nieuwe hoofdsponsor natuurlijk prima uitkwam. De strijd om de eerste plek ging tussen mij en Mboti ’N Gonga. Helaas verloor ik. Allemachtig, wat kon die neger eten. Hij at 32 frikandellen, terwijl ik op het schamele aantal van 24 bleef steken. Gefeliciteerd Mboti!

Nadat ik minstens 21 van de 24 frikandellen weer uitgebraakt had, en Tonnie de prijsuitreiking had verricht, zetten we het op een zuipen. Na het zuipen sprak ik met Mboti nog over sandalen, hongersnootjes van Duyvis, gewetensbezwaren, ijsbergsla, alle linkshandige mensen uit de gemeente Zaandam en zangvogels.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

20 reacties op “Het dagboek van Sjaak L. Grottenhoofd”