Kips leverworst

Bijna dagelijks wordt mij de vraag gesteld wat de Kips leverworst toch tot zo’n speciale leverworst maakt. Nu Kips weer een nieuw mediaoffensief is begonnen voor haar allesbehalve gewone leverworst, is het de hoogste tijd om die vraag eens beantwoorden. Naast stukjesschrijver ben ik namelijk ook nog gecertificeerd leverworstdeskundige, en daarmee de aangewezen persoon om die vraag te beantwoorden.

Het eerste wat de leverworst van Kips onderscheidt van andere, gewone leverworsten, is de naam Kips. Dat is eigenlijk een hele gekke naam voor een leverworst. Allereerst natuurlijk omdat een leverworst veelal helemaal niet van kippenvlees wordt gemaakt, maar van varkensvlees. Ten tweede omdat het meervoud van kip kippen is, en niet kips.

Maar daarmee ben je natuurlijk nog niet meteen producent van niet-gewone leverworsten. Daar komt meer bij kijken. Veel meer. Bijvoorbeeld dat meneer Kips het gemalen vlees hoogstpersoonlijk in een darm of een stukje plastic propt, met z’n linkerhand nog wel. De meeste leverworstenmakers zijn rechts en huren Polen in om het vuile werk, dat het vullen van darmen met gemalen vlees is, op te knappen.

Meneer Kips maakt zijn leverworsten ook al jaren in een clownspak zonder kruis erin. En dat proef je toch terug. Het geeft de worst een hele clowneske, kruisloze smaak, die zeker niet te omschrijven is als ‘gewoon’. Tel daar nog bij op dat Meneer Kips altijd zijn handen in een bak met kokend hete pepernotenvinaigrette steekt voor hij aan het worstendraaien slaat, en je weet dat je met hele atypische leverworsten te maken hebt.

Die liefde en opofferingsgezindheid voor de leverworst – want denk maar niet dat hij het graag doet; elke dag in een clownspak zonder kruis z’n handen branden aan pepernotenvinaigrette – van meneer Kips maakt dat de Kips leverworst geen alledaagse leverworst is, en de mensen al heel erg lang liever Kips leverworst eten.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

In 1982 at men al liever Kips leverworst dan gewone leverworst…

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Onlscy6Mp9g&feature=related

5 reacties op “Kips leverworst”