Happy Feet

Toegegeven, eigenlijk ben je wel een lul van een pinguïn als je zand voor sneeuw aanziet en je buikje rond eet aan zandtaartjes. Vergelijk het met een Eskimo die een zandkasteel staat te boetseren op de Noordpool. Zo iemand neem je niet serieus. Maar toch vind ik het leed dat de keizerspinguïn die aanspoelde in Nieuw Zeeland werd aangedaan buitenproportioneel. Hij is Happy Feet genoemd. Een waardeloze naam voor een pinguïn.

Happy Feet, ik vind het meer een clownsnaam. Zo’n vrolijk geschminkte doerak die met maatje 50 aan z’n voeten een ballonnetje laat leeglopen. Een ontmoeting met Clowntje Happy Feet, ik zie het voor me. Ik zou ‘em ook zand laten eten, en daarna zo een schop onder z’n clownshol geven dat hij zelfs nog liever op een ijsschots bij Antarctica zou zitten, waar twaalf pinguïns hun behoefte op z’n rode neusje deden. Ik hou niet van clowns.

Ik hou wel van pinguïns. Die zijn echt grappig. Ook zonder hele grote schoenen aan waggelen ze heel geinig in de rondte. Het is minder geforceerd dan bij clowns. En soms zwemmen ze dus zomaar van de Zuidpool naar Nieuw-Zeeland om een beetje in het zand te happen. Dat verwacht je niet. Nog een verschil tussen clowns en pinguïns: clowns zijn juist de meest voorspelbare types op aarde. Ballonnetje, taart. Er gaat iets zogenaamd mis. Tranen. En de clown kan weer op z’n dikke reet in de caravan gaan zitten.

Dan de pinguïn Happy Feet, die is geopereerd vanwege dat zand in z’n maag. En nu moet hij hele vette vis eten om weer aan te sterken. Een heel gedoe. Ondertussen noemen mensen hem Happy Feet, genoemd naar een animatiefilm over pinguïns, waarbij in de Nederlandse vertaling de hoofdrol werd ingesproken door Jamai Loman. Ook een soort clown, maar dan zonder schmink en grote schoenen. Een musicalster.

En zo deed die lieve zandetende, langeafstandszwemmende pinguïn me denken aan de twee dingen die ik het meest verafschuw: clowns en musicals. Dat allemaal door die verschrikkelijke naam. Kortom, waarom hebben ze daar in Nieuw-Zeeland die pinguin niet gewoon Jack genoemd. Of Bassie. Of Joop van den Ende. Nou ja, in ieder geval een naam waarbij ik niet aan clowns of musicals hoef te denken.

Volg ons op Twitter!

31 reacties op “Happy Feet”