Een ochtendje radio 1

Soms, als alle radiozenders uit zijn gevallen en radio 1 op de één of andere manier wel in de lucht is gebleven, luister ik naar een zogenaamd nieuws- en actualiteitenprogramma op de nationale nieuwszender. Naast dat radio 1 ook mee lijkt te willen doen aan de debilisering van Nederland en derhalve allerlei geestig bedoelde items alsook meningen van willekeurige Nederlanders de ether inslingert, maak je een hoop gekke dingen mee op zo’n ochtend. Een samenvatting van een willekeurige uitzending:

‘Goedemorgen luisteraars, we schakelen gelijk over naar Frank Lelieboer in Roelofarendsveen, alwaar de Nederlandse Vereniging van Patrijzenhouders bijeen is om deze ‘Internationale Dag van de Fazantachtigen’ luister bij te zetten met een keur aan activiteiten. Ja, luisteraars, dat wist u misschien niet, maar de patrijs is een fazantachtige. Frank, wat gebeurt er allemaal, daar in Roelofarendsveen.’

‘Victor, ik versta je uitstekend. Dat dat toch allemaal kan met die techniek hè? Victor, dit was een retorische vraag, daar hoef je dus geen antwoord op te geven. Ik ga nu door met mijn praatje over de Nederlandse Vereniging van Patrijzenhouders. Ze maken er hier een enorm spektakel van in Roelofarendsveen. Ik sta hier met voorzitter Douwe Glutenhaard. Douwe, wat gaat er vandaag allemaal gebeuren?’

‘Nou meneer Lelieboer, dat zal ik u eens haarfijn uitleggen. Over enkele ogenblikken zullen we de hier verzamelde patrijzen, 387 zijn het er inmiddels, proberen te bewegen het nummer ‘This is the moment’ van René Froger te zingen. Of zingen…, eigenlijk maakt de patrijs een ander geluid: Ku-tuuuuk, ku-tuk, ku-tuuuk, ku-tuuuuuuuuuk, ku-tuk, ku-tuuuuuuuuuuuuk…’

‘Victor, terwijl meneer Glutenhaard hier een patrijs na staat te doen, kan ik nog melden dat René Froger over een halfuurtje deze ‘Internationale Dag van de Fazantachtigen’ officieel komt openen. De verwachting is dat hij dit zal doen door lachend een fles champagne kapot te slaan op de snavel van zo’n beestje. Dan meld ik… oooh, hé, aaaaauuuuuu!, wat is dit nu…help! Hé, hou eens op…’

‘Goed, ik geloof dat Frank op dit moment wordt aangevallen door een bende woedende patrijzen. We komen op een later moment terug bij hem om te kijken of alles weer goed gaat. Straks hebben we voor u nog items over het tekort aan melk op een basisschool in Franeker, een treinconducteur die z’n fluitje kwijt is, en iets met de PVV. Henk Treurwilg uit Alblasserdam zal over dit alles zijn mening geven. Maar nu eerst het buitenland. We gaan schakelen met onze correspondent in Ivoorkust, Geert Jan Zomer. De Bokkie-bokkie stam in Ivoorkust wordt namelijk geteisterd door een geheimzinnige plaag. Geert Jan, wat is er precies aan de hand?’

‘Victor, het zit zo: de leden van de inheemse Bokkie-bokkie stam worden sinds donderdagochtend 9.17 uur geplaagd door een ernstige variant van de ziekte van Smith. Een bomenziekte die zich met name bij palmbomen voordoet. Het gevolg is dat de kokosnoten op de meest onverwachte momenten uit de bomen kunnen vallen. Al 43 leden van de 96-koppige Bokkie-bokkie stam hebben het loodje gelegd doordat er een kokosnoot op hun hoofd is gevallen. Ik praat hierover met stamoudste Henk de Vries. De leden van de Bokkie-bokkie stam hebben op de één of andere manier oer-Hollandse namen, vandaar Henk de Vries.’

‘Henk, hoe gaat jullie stam om met deze merkwaardige ziekte?’

‘Nou meneer Zomer, toekie taki kliko-klakklakklak dakoe dakoe dikku nuuuuun voepie vero varo ku-tuk, ku-tuuuk, ku-tuuuuuuuuuk, ku-tuk, ku-tuuuuuuuuuuuuk…’

‘Victor, grote paniek hier, terwijl stamoudste De Vries om onverklaarbare redenen een patrijs stond na te doen, is er een kokosnoot op z’n hoofd gevallen. Hij is zo dood als een pier. De ziekte van Smith eist weer een slachtoffer. Terug naar jou, Victor.’

‘Met dit tragische einde van stamoudste De Vries komt er ook een einde aan dit uur. Na het nieuws, verzorgd door het ANP, zijn we terug met nog veel meer onzin. Blijf luisteren.’

6 reacties op “Een ochtendje radio 1”