Turnen

Van alle sporten die je in een strakke maillot uitvoert, vind ik turnen het stomst. Het hele idee van in zo’n maillot ergens heel hard op afrennen, en er dan overheen springen, staat me tegen. Ook toestellen waar je aan moet hangen, vind ik niks. Een beetje heel gespierd zijn, maar dan wel door je coach opgetild moeten worden bij het begin van de oefening. Kom op zeg!

Over de oefeningen op de vloer en op het paard wil ik het hier eigenlijk niet eens hebben. Wat een potsierlijk gedoe! Leggen ze een mooie vloer neer, en wat gaan de turners doen? Salto’s maken. Een manoeuvre waarbij je het grootste deel van de tijd door de lucht zweeft. Respectloos.

En bij het paard vind ik het belachelijk dat men niet voor een echt paard heeft gekozen. Dat zou nog eens een uitdaging zijn: trucjes doen terwijl Blackie z’n havermaaltijd van gisteren er uit staat te schijten. Maar nee hoor, men doet wat kunstjes op een neppaard, waar godbetert ook nog twee beugels op bevestigd zijn.

Nu moet u niet denken dat ik helemaal niks met turnen heb. Dat zou een misvatting zijn. Elke ochtend als ik uit bed stap maak ik namelijk een corrigerend stapje zodat ik niet omver donder. Het is hetzelfde wat turners soms ook doen wanneer ze ergens overheen of afspringen. Zij hebben vlak daarvoor twee salto’s en drie schroeven gemaakt, en ik niet. Dat is dan weer een verschil. Maar ja, als je op elke slak zout moet leggen…

Een ander verschil is dat ik na mijn corrigerende stapje niet de hele dag chagrijnig hoef te zijn omdat iemand achter een tafel me gaat beoordelen. Dat moet toch verschrikkelijk zijn, dat je na je kunstjes in je maillot moet staan wachten tot iemand je bijvoorbeeld een 15.385 geeft. Of een 15.291 natuurlijk. Dat hangt weer af van uitgangswaardes, moeilijkheidsgraden en andere verschrikkelijke begrippen.

Je kunt natuurlijk ook nog een 3.127 krijgen. Dan ben je van de rekstok gekukeld. Dat is behoorlijk kut; daar sta je dan als maillotdrager die niet eens aan een horizontaal opgehangen stok kan blijven hangen. Moet je ook maar niet van die gekke trucjes doen. Gewoon een beetje heen en weer zwaaien is toch ook leuk…Stelletje uitslovers!

Maar het kan altijd erger, wanneer je met je ballen op één van de leggers van de brug terechtkomt na een klein foutje bijvoorbeeld. Dan kun je daarna je ballen met zoveel magnesiumpoeder insmeren als je wilt, het blijft pijn doen. Maar ook daar geldt weer dat het de turner z’n eigen schuld is. Zoals een oud Chinees spreekwoord al zegt: wie een maillot aantrekt, zal ooit zijn ballen bezeren. En zo is het maar net.

13 reacties op “Turnen”