Boze dieren

De dieren zijn boos. Dat kan niet langs u heen zijn gegaan. Wat hebben we de afgelopen dagen allemaal niet meegemaakt? Een stel pinguïns dat ontsnapte uit de dierentuin in Emmen, een eekhoorn die er in het Gelderse Vierhouten voor zorgde dat iemand z’n auto total loss reed en afgelopen dinsdag nog werd ik zelf aangevallen door een woedende horde zeemeeuwen. Dit laatste feit is overigens door alle landelijke media in de doofpot gestopt.

En niet alleen de Nederlandse dieren zijn boos. In Noorwegen rende een eland als een op hol geslagen lama door een supermarkt en in Duitsland rende een lama als een op hol geslagen eland over de weg en zorgde op die manier voor een enorme chaos. In Nieuw Zeeland schoot een hond een wildvreemde man in het achterwerk.

Dieren doen dat niet zomaar. Het zijn geen hooligans. Als dieren boos zijn hebben ze daar vrijwel altijd een goede reden voor. Ok, die ene keer dat een aantal hysterische dolfijnen een boot met hulpgoederen voor de kust van Gaza plunderde uitgezonderd. Dat sloeg nergens op. Maar normaal gesproken handelen dieren niet zo. Laat zinloos geweld maar aan de mens over.

Nee, de dieren zijn met een goede reden overgegaan tot al dat geweld. Ze worden niet serieus genomen. En sommige dieren lenen zich daar ook nog voor. Neem nou dressuurpaarden; al jaren laten die het over zich heen komen. Iemand met een gek hoedje op gaat bovenop ze zitten en dan gaan ze opeens dansen. Iets wat een paard normaal nooit zou doen. Het overkomt overigens niet alleen dressuurpaarden. Ook andere paarden laten zich weleens door de mens voor een karretje spannen.

De druppel die de dieren tot actie deed overgaan, was echter de voetbalvoorspelling van Paul de inktvis. Hij zwichtte ook onder de druk van de mens. Een bak met mosselen en het was gepiept: Paul zou wel even de uitkomst van de wedstrijden van het WK voetbal gaan voorspellen. Niet voor niks is de inktvis een weekdier en beschikt hij dus niet over een ruggengraat.

Nooit worden de dieren voor echt belangrijke zaken gevraagd. Dat zijn ze zat. Altijd weer: ‘Haha, kijk die gekke inktvis nou de voetbaluitslagen voorspellen. Lachen’. Nooit worden ze gevraagd om mee te praten over echte wereldproblemen. Heeft u weleens een ijsbeer in driedelig grijs zien deelnemen aan een conferentie over de klimaatproblemen? Nee, inderdaad. Dat zijn ze dus helemaal zat. Vooral omdat ze van dit probleem ook nog eens het belangrijkste slachtoffer lijken te worden.

Tja, en als je nooit echt serieus wordt genomen, dan word je radeloos. Dan ren je als eland maar zo met je enorme gewei door een Noorse supermarkt. Dan spring je als eekhoorn voor een auto. Je probeert wat. Helaas helpt het niet. Nu.nl plaatst het gewoon in de categorie opmerkelijk. Even lachen en weer over tot de orde van de dag.

Ik voorspel u dat de dieren dat niet nog veel langer gaan pikken. En voor u het weet bent u aan de beurt; gaat er opeens, zo uit het niets, een olifant bovenop u zitten. Ik heb u gewaarschuwd.

17 reacties op “Boze dieren”