Bert van Leeuwen nieuwe VN-gezant Syrië

Bert van Leeuwen is door Secretaris-Generaal Ban Ki-moon benoemd tot de nieuwe VN-gezant voor Syrië. De presentator van de EO volgt daarmee de Algerijn Lakhdar Brahimi op, die er niet in slaagde een doorbraak te forceren in Syrië.

Ban Ki-moon is ervan overtuigd dat de sympathieke presentator daar wel in slaagt. ‘Bert is de aangewezen persoon. Met zijn programma De Pelgrimscode deed hij al veel ervaring op in het Midden-Oosten en we kennen hem natuurlijk allemaal van Het Familiediner. Daarin brengt hij op geheel eigen wijze families bij elkaar die tot op het bot verdeeld zijn en soms jaren niet met elkaar gesproken hebben. Dat is heel knap. Ik denk dat zijn aanpak, met een stukje humor en empathie, heel verfrissend kan werken in Syrië.’

Van Leeuwen laat weten zich vereerd te voelen met zijn benoeming. ‘Ik kan niet wachten om te beginnen. Na families bij elkaar gebracht te hebben die ruzie kregen over de verdeling van een erfenis of tijdens een uit de hand gelopen kerstdiner, is dit weer een hele nieuwe uitdaging.’

De EO-coryfee heeft goede hoop dat hij de strijdende partijen onder het genot van een hapje en een drankje aan tafel kan krijgen. ‘Assad stapt sowieso wel in de limo. Die man is dol op dure auto’s. Bij de rebellen wordt het nog even tricky: stap je als rebel zomaar in een vreemde auto? Het wordt ook spannend of de limo’s wel bij het restaurant kunnen komen. De wegen schijnen er erg slecht bij te liggen en je moet ook niet uitsluiten dat ze beschoten worden. Als het lukt, zou dat fantastisch zijn.’

Van Leeuwen begint zijn werkzaamheden in Syrië als de opnamen voor het lopende seizoen van Het Familiediner erop zitten.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.