Eindelijk rust op de woningmarkt

De maatregelen van het kabinet Rutte II lijken dan toch zijn vruchten af te werpen; het is rust op de woningmarkt. Onuitstaanbaar.nl analyseerde met enkele deskundigen de eerste helft van de woningmarkt en kijkt vooruit naar de tweede helft.

Jan van Halst wijst er middels een fragment op z’n iPad op dat het in de eerste helft van de woningmarkt vooral verkeerd is gegaan bij de doorstroming van mensen vanuit een huurwoning naar een koopwoning. ‘Je ziet hier dat de familie Gerritsen gewoon in hun huurflat blijft wonen, terwijl meneer Gerristen promotie maakt en meer gaat verdienen. Wacht, ik zet ‘m even stil. Dan zie je dat meneer Gerritsen inmiddels een managementfunctie heeft en een stropdas draagt, maar rustig met z’n gezin op de zevende verdieping van een flatje in Rotterdam blijft zitten.’

René van der Gijp is het niet met de analyse van Van Halst eens. Hij denkt überhaupt niet dat er flats zijn in Nederland. ‘Joh, die gekke flats, die zie je alleen in New York. Ik heb jarenlang in Nederland gewoond en nooit een flat gezien. Flats in Nederland? Ben je gek. Hier zijn geen flats. Hooguit één of twee.’

Johan Derksen windt er in zijn analyse geen doekjes om en spaart het kabinet niet. ‘Je ziet dat we al jaren het lachertje van Europa zijn. We tellen niet meer mee. Aan de Cote d’Azur verrijst het ene na het andere met olieroebels gefinancierde pretpaleis en hier moeten we het al jaren doen met armetierige eengezinswoninkjes in Veenendaal Oost. Het kan dan wel rust zijn op de woningmarkt, maar als het kabinet zo blijft aanmodderen in de tweede helft van de woningmarkt denk ik niet dat ze de kerst halen.’

Johan Cruijff is vooral kritisch over de hypotheekrenteaftrek. ‘Kijk, min en min is plus, dus dan is zo’n hypotheekrenteaftrek in wezen een optelsom die verkeerd is uitgevoerd. Tel daarbij op dat je die aftrek deelt met iedereen wie een huis heeft en je weet dat Meneer van Dale voor altijd op z’n huis kan wachten tot-ie een ons weegt. Bij wijze van spreken dan.’

Ook Johnny Heitinga heeft een duidelijke mening over waar het misging in de eerste helft van de woningmarkt. ‘Simpel. Het muurtje stond verkeerd.’

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

7 reacties op “Eindelijk rust op de woningmarkt”