Henk Fräser, de schrijver

Zaterdagavond zag ik voor het eerst een hele wedstrijd van Jong Oranje op het EK in Israël. Ik zag Italianen die zich gelukkig weer ouderwets Italiaans gedroegen – ze rolden allemaal over de grond alsof er op het veld een enorme bol deeg lag die tot pizzabodem getransformeerd moest worden, hetgeen gezien de verongelijkte handgebaartjes niet echt wilde lukken. Ik zag ook het talent van Adam Maher. En ik zag Cor Pot natuurlijk Cor Pot zijn, een genot.

Maar bovenal zag ik Henk Fräser, de assistent van Cor Pot. Telkens als Cor Pot voor de dug-out naar z’n spelers stond te schreeuwen dat hij een veel jongere vriendin heeft, zag ik ‘m zitten, Henk. Steeds dezelfde pose: de ogen gericht op een notitieblok, een pen in de hand, druk schrijvend. Bij elk shot van de Nederlandse dug-out was het weer raak.

Ik vond het niks voor Henk, dat geschrijf. Ik kende Henk als een voetballer die tegenstanders zo hard schopte dat ze wel over het gras móesten rollen alsof ze een deegroller waren. Henk had als speler tijdens de wedstrijd van zaterdag minstens vijf van die vervelende Italiaantjes de bezette gebieden ingeschopt. Henk was een verschrikkelijke voetballer. En nu zat-ie daar heel lief allemaal dingen op te schrijven.

Je zou in eerste instantie denken dat hetgeen Henk in de dug-out op papier zette over de wedstrijd ging, zodat hij in de rust of na afloop iets over teamcoherentie of een andere quasiwetenschappelijke term – waar het voetbal tegenwoordig bol van staat – kon zeggen.

Maar na wat langer nadenken, besloot ik dat dat het niet kon zijn. Ik zag het gewoon niet voor me; Henk die na de wedstrijd Adam Maher bij zich roept en uitlegt hoe die een steekpassje moet geven. Bovendien was er ook een heel simpel praktisch bezwaar: Henk zat steeds maar te schrijven en zag dus helemaal niet wat er op het veld gebeurde.

Daarom denk ik dat u de naam van Henk Fräser binnenkort tussen die van Tommie Wieringa en A.F. Th. van der Heijden terugziet. Henk Fräser heeft tijdens de vier wedstrijden van Jong Oranje, in de Israëlische dug-outs, een bestseller geschreven. Dat kan niet anders. Hopelijk is het een soft-erotische thriler over Cor Pot en diens jongere vriendin.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

28 reacties op “Henk Fräser, de schrijver”