Eén ui

Maandagochtend in de rij bij een willekeurige Jumbo-supermarkt gebeuren er doorgaans geen hele spannende dingen. En dat was ook deze maandagochtend niet zo, maar toch: de man voor me kocht één ui. Verder niks.

De ui lag eerst op de lopende band, met twee beurtbalkjes ertussen. Het zag eruit als moderne kunst. De man die op het punt stond de ui aan te schaffen, had het plakstickertje met de prijs van de ui – daar werkt mijn Jumbo weer mee – op z’n vingers geplakt. Onhandig bood de man het stickertje aan bij de caissière, die het al even onhandig van de vingers van de man afhaalde. Stickertjes plakken.

Ze scande de streepjescode op het stickertje. De ui kostte negen cent. ‘Dat wordt dan tien cent’, zei ze vriendelijk tegen de man. De man legde zwijgend een muntje van vijf cent, een muntje van twee cent en twee muntjes van één cent op het plexiglas voor de caissière, bij wie het stickertje met de prijs van de ui nog steeds op haar vingers zat geplakt. ‘Dat is ook goed’, zei ze.

De man pakte zijn ui en vertrok.

De caissière pakte drie van de vier muntjes op en liet een exemplaar van één cent op het plexiglas liggen. Alsof er zojuist niet iemand één ui had afgerekend met muntjes die niemand meer gebruikt, groette ze mij en begon ze mijn boodschappen te scannen. Bliep. Bliep. Bliep. Bliep. Bliep. Bliep. Bliep. Negen euro tien. Ik betaalde met mijn pinpas en stopte de boodschappen in een door mij meegebrachte plastic zak. Het bliepen ging gewoon door, nu met de boodschappen van de vrouw achter me. Na zeven bliepjes moest ze ook negen euro en tien cent betalen. Het muntje van één cent lag nog steeds op het plexiglas.

Ik verliet de supermarkt met een groot vraagteken boven m’n hoofd.

Wat ging die man op deze zonnige maandagochtend met z’n ui doen? Hoe lang zou dat muntje van één cent nog op het plexiglas blijven liggen? En hoe had de vrouw na mij het voor elkaar gekregen ook precies voor negen euro en tien cent boodschappen te doen? Vertwijfeld zwalkte ik over straat met mijn tas vol boodschappen. Wat was hier allemaal gebeurd?

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.