Poetinprotest

Het was een protest als zoveel andere protesten in Nederland. Een podium met dans en zang. Boze mensen die er vrolijk naar stonden te kijken en met vlaggetjes zwaaiden. U kent het wel.

De boze mensen in casu waren homo’s en lesbiennes die protesteerden tegen (het beleid van) Vladimir Poetin, die even verderop in het Scheepvaartmuseum een hapje zat te eten met de Koningin en premier Mark Rutte. Nieuwsuur zond maandagavond een filmpje met een sfeerimpressie van het protest uit.

Wat Poetin in Rusland met homo’s en lesbiennes doet, verdient op z’n zachtst gezegd niet de schoonheidsprijs; een terecht protest dus. Maar toch ervoer ik bij het kijken naar de Nieuwsuur-reportage hetzelfde gevoel dat ik had als ik in het verleden keek naar een verzameling FNV-petjes met snorren dat op het Malieveld gezellig stond te hoempapaën op muziek van een Guus Meeuwis-coverdweilorkest. Een lach en een traan.

Een lach omdat al die vrolijke homo’s en lesbiennes in gekke kleren – net als de hoempapaënde FNV’ers met snorren – nu eenmaal op de lachspieren werken. Een traan omdat het goed beschouwd behoorlijk treurigmakend is. Waarom moet een protest in Nederland toch altijd vrolijk zijn? En is een concert van De Toppers dan ook niet gewoon een protest? Ik zag in ieder geval nauwelijks verschillen toen ik maandagavond de beelden van het homoprotest in Nieuwsuur zag.

Ja, er was een serieuze toespraak van Tanja Ineke, de voorzitter van het COC. Maar die onderbrak ze al snel toen ze bukte om vanonder het katheder een toeter tevoorschijn te toveren. Niet veel later toeterde ze dat het een lieve lust was, en alle andere homo’s en lesbiennes maakten ook lawaai. Dat moest Poetin wel horen, was de gedachte.

Waarschijnlijk was dat ook wel zo, maar toch vraag ik me af of Tanja Ineke, toen ze die paar seconden gebukt onder het katheder op zoek was naar een toeter, niet even heeft gedacht: waar ben ik nu in vredesnaam mee bezig? Ik zou dat zelf wel hebben, als ik gebukt onder een katheder op zoek was naar een toeter.

Tanja zit al onder het katheder, terwijl de doventolk nog bezig is te tolken:

Tanja Toetert en de doventolk is spoorslags verdwenen:

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

6 reacties op “Poetinprotest”