Bondscoach

De KNWU en bondscoach Leo van Vliet kondigden gisterochtend aan dat ze per 31 december uit elkaar gaan. Gewoon via een persbericht, en niet via een matrixbord boven de A28. Jammer. Ik had het filenieuws op de radio graag gehoord: ‘Op de A28 staat tussen knooppunt Hoevelaken en Utrecht een file van zes kilometer vanwege een kettingbotsing naar aanleiding van een mededeling op de matrixborden dat Leo van Vliet stopt als bondscoach van de profwielrenners.’ Weer eens wat anders dan een gekantelde vrachtwagen.

Maar goed, je kunt nu eenmaal niet alles via matrixborden melden. Vooral omdat de KNWU en Leo ook nog een reden voor hun aanstaande scheiding wilden geven. Leo zei dat hij zich niet altijd kan vinden in de instelling en de motivatie van sommige renners en de KNWU meldde voor een andere aanpak te willen kiezen: in plaats van Leo de parttimer moet er een fulltime bondscoach komen.

Een fulltime bondscoach. Ik snap daar niks van. Bij het voetbal niet, maar bij het wielrennen nog minder. Hoe kun je in vredesnaam een heel jaar fulltime bezig zijn met een kleine driehonderd kilometer ergens in september? Dat is nog geen kilometer per dag! Ik bedoel: Leo deed het parttime en die was ook nog de helft van de tijd bezig met het oefenen op handstanden en andere acrobatische toeren voor bij het ontbijt. De rest van de tijd zocht hij naar een geschikte toren naast het parcours. Tussendoor selecteerde hij de renners even.

En nu moet dus iemand die zijn keurkorps bij het ontbijt niet op scherp wil zetten met een handstand, en de koers weer gewoon gaat volgen vanuit de auto, dat fulltime gaan doen. Ik zou graag eens een dag meelopen met die nieuwe fulltime bondscoach. Dat wordt een heerlijk dagje pim-pam-petten.

Ach, misschien zit het ook wel anders, en durfden ze bij de KNWU Leo gewoon de werkelijke reden van hun beslissing niet te vertellen, bang dat hij uit teleurstelling de hele Olympische finale van Epke Zonderland zou herhalen tijdens de evaluatie in het bondskantoortje.

Ja, zo zit het. Ze willen bij de KNWU geen geinponem/acrobaat als bondscoach, maar gewoon een normaal iemand, die een bidon aangeeft als een renner zonder zit. Weet ik veel, Jan Boven ofzo. Die doet het wel ‘fulltime’ voor een paar tientjes en een reiskostenvergoeding. Bijkomend voordeel: Bauke Mollema wordt wereldkampioen.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Dit stukje verscheen ook op het behoorlijk gezaghebbende wielerblog Het is Koers!