Het trainingspak van Kees Jansma

Het zat zo mooi om z’n lijf, maar Kees vertikt het dit EK. Hij draagt ‘m niet. Ja, misschien ’s avonds, als hij met een zak Patatje Joppie chips naast zich naar een Zweedse detective ligt te kijken. Z’n handen gaan na verloop van tijd in de Al Bundy-stand. De vette vingers bij de broek in, en de duimen soepeltjes rustend op het gladde nylon van z’n trainingspak.

Maar wij, de spelers en het volk, zien hem nooit meer in het trainingspak. Bij vorige toernooien was hij niet uit het pak te slaan. Er kon geen speler langs de kant van het trainingsveld worden geïnterviewd of Kees en z’n trainingspak schuifelden op den duur het beeld in. Eerst z’n buik, dan de rest van Kees en het pak.

Hij droeg het trainingspak met verve. Zoals Batman en andere superhelden hun pak dragen. En ook Kees loste problemen op in het trainingspak. Twee journalisten voor één speler? Dan zei Kees in z’n trainingspak dat de één eventjes moest wachten. Dat accepteerde zo’n journalist dan. Het trainingspak had gesproken.

Nu draagt Kees vaak een spijkerbroek. Het is geen gezicht. Kees beweegt opeens veel minder soepel. En je ziet hem in die spijkerbroek ook bijna nooit meer quasi-per-ongeluk het beeld in schuifelen tijdens interviews. Alsof hij het voelt: in deze spijkerbroek zou het een beetje belachelijk zijn steeds het beeld in te schuiven. Kees voelt zich niet op z’n gemak in de spijkerbroek. Het katoen schuurt langs z’n dijen. Hij is zonder het trainingspak niet meer de gazelle van voorheen.

Dat is voor ons erg, maar voor de spelers van het Nederlands Elftal nog veel erger. De spelers trokken zich op aan het trainingspak. Het zorgde voor focus. Eén blik richting de perschef in trainingspak en ze wisten het weer: we zijn op een missie.

Nu is dat allemaal anders. Zo’n verkeerde aanname van Van Persie, dat heeft niks met druk en gebrek aan vertrouwen te maken. Nee, hij zag Kees voor zich, in een spijkerbroek. Mark van Bommel is helemaal niet oud en moe. Hij loopt op het veld steeds te mijmeren over hoe het vroeger was met Kees, in een trainingspak. Dan vergeet je door te dekken. Dat is logisch. Maar ja, daar hoor je verder niemand over. Ze onderschatten het belang van Kees en z’n trainingspak.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Het trainingspak van Kees Jansma”