Brieven aan BN’ers – Beste Dries van Agt,…

Het is mij een eucalyptisch genoegen dit eufone schrijven aan u te doen toekomen, dat ik equilibeer naar aanleiding van uw eutrofe optreden in het epizoötische tv-programma De Wereld Draait Door van maandag jongstleden. U gaf daarin blijk van veel epacta, wat mij welhaast een epoxydair orgasme bezorgde.   

Zomaar een paar zinnen doorspekt (u zou ‘gelardeerd’ schrijven) met woorden die dichtbij elkaar staan in het woordenboek, vriend Dries. Ze slaan nergens op, maar dat weet u natuurlijk als geen ander, want u kent immers alle woorden ter wereld uit uw hoofd. U weet dat een tv-programma niet epizoötisch kan zijn. U weet dat het is afgeleid van epizoën, en dat dat op of in de huid levende dierlijke parasieten zijn. Matthijs is soms best een vervelend mannetje, maar een parasiet, dat gaat wat ver, vriend Dries.

Alhoewel, hij durfde het maandag wel aan u te interrumperen, net als heerschap Mulder. Dat was jammer, vriend Dries. Liever had ik u tien minuten zonder onderbreking uit de losse pols horen formuleren. Dat kunt u als geen ander. Matthijs ratelt vliegensvlug doorrrrrr met allerlei interessante Franse termen, maar bij u rollen de woorden pas echt eloquent van de tong met die karakteristieke r van u. Heerlijk! Aan de andere kant: wanneer u zwijgt, tuit u uw lipjes heel schattig.

Nou goed, uit de losse pols formulerend of schattig met getuite lipjes zwijgend, waar het op neerkomt, is dat ik graag wil dat u de nieuwe dictator van dit land wordt, vriend Dries. Dictator? Ja, dictator. U leest het goed. U zult wel weer een democraat in hart en nieren zijn, maar ik heb het een beetje gehad met de democratie. We hebben het een paar decennia geprobeerd, het werkt niet – vooruit, sinds gisteren een beetje – en nu gaan we iets nieuws doen, om met een overleden voetbalbestuurder te spreken.

Een groot deel van het electoraat dat niet goed bij hun hoofd is, politici die dat soort mensen wel serieus blijven nemen, de diarree van verschrikkelijk politiek jargon dat dezelfde politici over ons uit blijven storten, en de van hype naar hype over elkaar heen struikelende media. Ze zorgen ervoor dat ik vanaf nu democraat af ben. Met u als dictator zie ik weer perspectief! Bovendien, u formuleert ons eigenhandig weer uit de economische malaise. Per moeilijk woord betalen we een procentpunt minder rente over onze staatsschuld.

Heb ik u hiermee niet kunnen overtuigen uw democratische veren af te schudden, en zit het dictatorschap er derhalve niet in, dan wil ik u graag dat u in mijn keuken komt staan. Naast de Senseo. Wanneer ik er zin in heb, druk ik dan op uw neus en gaat u formuleren. Net zolang als ik wil. Dat lijkt me enig.

Kiest u maar, vriend Dries: naast de Senseo of dictator. U vertrouw ik het begrip ‘kiezen’ nog wel toe.

Vriendelijke groeten,

Zwoebe Zwoebstra

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

8 reacties op “Brieven aan BN’ers – Beste Dries van Agt,…”