ChristenUnie wil verbod op satire en absurdisme

Nu het de ChristenUnie recent niet is gelukt een debat met de omstreden sjeik Haitham Al-Haddad te voorkomen, richt de partij zich op andere vormen van censuur. Er wordt door de Tweede Kamerfractie hard aan een wetsvoorstel gewerkt om satire en absurdisme wettelijk aan banden te leggen.

‘Het is nu wel eens klaar met die maatschappijontwrichtende onzin,’ verklaart Joël Voordewind, woordvoerder censuur van de ChristenUnie. ‘Als je het ergens niet mee eens bent, zeg het dan gewoon, en quote niet zogenaamd een politicus om je punt te maken. Dat is zo makkelijk.’

De SGP steunt het voorstel van de ChristenUnie, maar wil eigenlijk nog verder gaan door humor helemaal te verbieden. Fractievoorzitter Kees van der Staaij: ‘Jantje komt bij zijn vader met de vraag: “Papa, wat is een clitoris?” Zegt zijn vader: “Had je gisteravond bij me moeten komen, toen lag het op het puntje van m’n tong!”’

‘Kijk, dat bedoel ik nou!’, zegt een woedende Voordewind. ‘Laten jullie Kees van der Staaij zogenaamd een seksueel getinte mop vertellen vlak na de zin waarin staat dat de SGP, ook al zogenaamd, humor wil verbieden. Nou, leuk hoor. Haha! Dit artikel toont maar weer eens aan waarom wij gelijk hebben met ons voornemen om satire en absurdisme te verbieden!’

Een wat tot bedaren gekomen Joël Voordewind legt onder protest, maar inmiddels gekleed als sumoworstelaar, uit waarom hij het voorstel van de SGP te ver vindt gaan. ‘Dat zou ook betekenen dat een vakvrouw als Tineke Schouten haar werk niet meer kan doen. Daar is het ons niet om te doen. Een gezonde portie hilariteit kunnen wij best waarderen. En ik ben helemaal niet gekleed als een sumoworstelaar. Hou nou eens op!’

Ondertussen hebben veel vaderlandse humoristen al geschokt gereageerd op de plannen van de ChristenUnie. Onder hen ook Neerlands belangrijkste satiricus André van Duin. ‘Een belachelijk plan. Het werken wordt mij op die manier onmogelijk gemaakt. Hoe moet ik straks maatschappijkritiek leveren, zonder mijn te korte das, gekke alpinopet en scheve mond?’, aldus een verontruste Van Duin.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Joël Voordewind, die er gekleed als sumoworstelaar het zijne van denkt. 

4 reacties op “ChristenUnie wil verbod op satire en absurdisme”