Pilot met menselijk toezicht bij juweliers

In Nijmegen houdt men binnenkort bij enkele juweliers een proef waarbij een man met een fluitje en twee mannen met rood-geel geblokte vlaggen de sieraden in de gaten houden. De juweliers in Nijmegen willen met deze pilot bekijken of ze het grote aantal overvallen van de laatste tijd kunnen terugdringen.

De afgelopen maanden worden de Nijmeegse juweliers geteisterd door een ware misdaadgolf. Afgelopen weekend nog werden twee juweliers op klaarlichte dag overvallen. ‘Het loopt de spuigaten uit! De beveligingscamera’s helpen duidelijk niet afdoende en dan moet je naar andere middelen grijpen. Wij kiezen voor menselijk toezicht’, zegt juwelier Eugène van Baalen namens alle juweliers in de Keizerstad.

Van Baalen krijgt daarin geen bijval van de landelijke brancheorganisatie. De Nederlandse Juweliers Club (NJC) heeft zich tegen de pilot gekeerd. ‘Volgens hen horen de overvallen bij de charme van het juweliersvak en zou menselijk toezicht dat teniet kunnen doen. Een belachelijk standpunt natuurlijk. Wat voor fossielen zitten daar bij de NJC!’, aldus een woedende Eugène van Baalen.

In de plannen voor het menselijk toezicht bij de Nijmeegse juweliers krijgt de man met het fluitje de bevoegdheid om middels een hard fluitsignaal de overvallers erop te wijzen dat ze een strafbaar feit begaan. ‘Mocht dat nog niet helpen, dan beschikt de man met het fluitje ook over een zogenaamde ‘rode kaart’, waarmee hij de overvallers direct uit de zaak kan zetten; uiteraard nadat ze de al verzamelde buit hebben teruggelegd.’

De mannen met de geel-rood geblokte vlaggen zullen bij een overval volgens Van Baalen naar buiten gaan en het winkelend publiek met vlagsignalen waarschuwen voor het gevaar binnen.

Voor Frank van Uffelen, ook juwelier in Nijmegen, gaat het allemaal nog niet ver genoeg. Hij wil ook experimenteren met een man achter een tafel in zijn zaak. Niet iedereen in de Nijmeegse juwelierswereld ziet het nut van zo’n ‘vierde man’ in. Van Uffelen is het hartgrondig met hen oneens. ‘Die ‘vierde man’ voegt wel degelijk iets toe. Hij kan bijvoorbeeld live een compositietekening maken van de overvallers, en op een papiertje bijhouden wat ze allemaal meenemen wanneer die zich niets van de rode kaart aantrekken.’

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.