Saoedi-Arabië geteisterd door hittegolf

Terwijl er in Nederland het afgelopen weekend temperaturen van -23 °C werden gemeten, is het aan de andere kant van de wereld Australië. Ondertussen gaat Saoedi-Arabië gebukt onder een hittegolf. De afgelopen 621 dagen was het er elke dag warmer dan 25 graden. Door de aanhoudende hitte ondervinden de Saoedi’s allerlei problemen. De gevolgen zijn niet te overzien.

Zo verloopt het treinverkeer in het Koninkrijk nog wel volgens de normale dienstregeling, maar ligt het vervoer per kameel al weken plat. ‘Gek hè, voor dieren met twee bulten’, grapt kamelendrijver Wizhid Al-Whakari. ‘Maar zonder gekheid; er zijn de afgelopen weken duizenden kamelen gestorven. Ze kunnen best tegen een beetje warmte, maar een bijna twee jaar durende hittegolf is te veel van het goede.’

De hittegolf treft naast de kamelen ook de hardwerkende middenstanders in Saoedi-Arabië. Schaatsenslijpers en cv-monteurs zitten al maanden zonder werk. De verkoop van erwtensoep en warme chocolademelk heeft een historisch dieptepunt bereikt. ‘Je verzint van alles; stuntprijzen, Muppets uitdelen, maar het helpt allemaal niets. De mensen hebben met dit weer gewoon geen zin in erwtensoep of warme chocolademelk,’ aldus Yussuf El Gannouffi, uitbater van een Koek-en-zopietent in de straten van Riyad.

De hitte neemt de laatste dagen zelfs zulke vormen aan dat de autoriteiten in Saoedi-Arabië een boerkaverbod overwegen. ‘Het wordt veel te warm onder de boerka’s. Vanuit hygiënisch oogpunt is het niet meer te verantwoorden; het gaat stinken onder die dingen en vrouwen krijgen het benauwd. Met deze hitte is de boerka eigenlijk een gevaar voor de volksgezondheid,’ zegt staatssecretaris van Hygiëne Mohammed bin Hadhad.

Het is overigens niet alleen maar kommer en kwel in Saoedi-Arabie; er zitten ook positieve kanten aan de aanhoudende hitte. Wanneer het nog eens 300 dagen warmer wordt dan 25 graden zou volgens deskundigen het zand in de woestijnen tussen Riyad en Mekka heet genoeg zijn voor de Vijfwoestijnentocht, een 200 kilometer lange hardloopwedstrijd die blootvoets afgelegd moet worden. De deelnemers die de tocht met goed gevolg afleggen, krijgen na afloop het felbegeerde halve maantje uitgereikt.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.