De Jezus Christushagedis

Bestsellerauteur Dan Brown heeft al veel beweerd over Jezus Christus, maar nog nooit dat hij een hagedis zou zijn geweest. Toch moeten we die mogelijkheid niet helemaal uitvlakken. In Midden- en Zuid-Amerika leeft een hagedis die over water kan lopen.

Omdat het diertje over water kan lopen, is hij ook gelijk maar vernoemd naar De Gezalfde: de Jezus Christushagedis. Dat vind ik overdreven. Alsof Jezus Christus de hele dag maar over het water liep te banjeren. Hij veranderde ook nog water in wijn (onbekend is of hij dan ook over die wijn liep), voedde meer dan 4000 mensen, vervloekte een vijgenboom, en meer van zulks.

Dat zie ik de Jezus Christushagedis nog niet doen. Neem nou dat voeden van 4000 mensen; dan moet je het diertje, dat maximaal tachtig centimeter groot wordt, wel in hele kleine stukjes snijden. Zo klein dat je nauwelijks nog kunt spreken van de term ‘voeden’. Een vijgenboom vervloeken wordt ook lastig. Volgens mij groeien er geen vijgenbomen in Midden- of Zuid-Amerika. Bovendien kunnen hagedissen niet praten, hetgeen bij het vervloeken wel een vereiste is.

Jezus Christushagedissen worden ook al niet geboren na een onbevlekte ontvangenis. Papa-  en mamahagedis neuken er lustig op los. Verder ligt een Jezus Christushagedis na zijn geboorte niet in een kribbe, is er in de meeste gevallen geen vallende ster te zien, en er komen al helemaal niet drie wijzen met cadeautjes langs bij een jonge Jezus Christushagedis. Hij komt gewoon uit z’n ei gekropen, en dat is het wel zo’n beetje.

De enige overeenkomst tussen de Jezus Christushagedis en Jezus Christus zelf is dus dat ze beiden over water kunnen lopen. Alhoewel ook dat wel enige nuancering behoeft. Op internet circuleren namelijk verscheidene filmpjes waarin je de Jezus Christushagedis over water kunt zien lopen. Het is een zielige vertoning. Een treurige poging om in de voetsporen van de zoon van God te kunnen treden. Angstig gespetter. Ik zou bijna zeggen: zo kan ik het ook!

Jezus deed dat vast heel anders. Die liep met flair over het water. Rustig, alsof hij gewoon even naar de bakker liep voor een halfje knip bruin. Flanerend ook, met de wind wapperend door z’n lange manen. Dat kan niet anders. Want wie over water loopt als een gemankeerde hagedis wordt geen Messias. Die eindigt gewoon als presentatrice van Lingo. Jezus was geen hagedis.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

PS. Wanneer u ons daadwerkelijk volgt op Twitter, of fan wordt op Facebook, ontvangt u een boek van de Adriaanvandis, het schrijvende reptiel. 

En hier kunt u het gestuntel van de Jezus Christushagedis zelf aanschouwen: 

httpvh://www.youtube.com/watch?v=QK9mcn0Bnfg

4 reacties op “De Jezus Christushagedis”