Voetbalbestuur

Nee, wees niet bang, dit is niet de zoveelste column over de perikelen bij Ajax. Geen verhaaltje over dure Audi’s met raampjes die omlaag kunnen. Geen Brabantse verslaggevers met coltruien. Geen mensen met drie afkortingen voor hun naam. Geen ongemakkelijke situaties achter tafeltjes bij aandeelhoudersvergaderingen. Niemand speelt in deze column de hoofdrol omdat hij zwart is.

Deze column gaat over de amateurvoetbalclub KSC, de trots van het Drentse dorpje Schoonoord. KSC is actief in de vijfde klasse H van de afdeling KNVB Noord. Henk Kuik is elftalleider van het eerste team van KSC. Gert-Jan Ensing is dit seizoen met liefst negen treffers topscorer. De club beschikt ook over een materiaalman: Martin Kuik, waarschijnlijk de broer van Henk.

KSC degradeerde vorig seizoen, maar staat nu fier aan kop in 5H. Niets aan de hand, zo lijkt het. Toch werd de club afgelopen week ondergedompeld in een bestuurlijke crisis: de leden stemden tijdens een buitengewone ledenvergadering het bestuur weg, zo meldt de Noordelijke amateurvoetbalsite tweenul.nl

In het bericht zegt Bennie Boekholt dat tijdens de vergadering bleek dat ‘het merendeel van de leden een nieuw bestuurlijk elan en vernieuwing wilde.’ Volgens 70 van de 116 aanwezigen was dit niet mogelijk met het huidige bestuur. Geen draagvlak meer voor het bestuur, concludeert Bennie. Bennie zegt dat allemaal omdat Bennie de zegsman is van KSC. Een zegsman, schitterend.

Verderop in het artikel komt de penningmeester van de voorbije vijftien jaar, die volgens de leden de contributie dus niet met voldoende elan inde, aan het woord. Hij baalt. ‘Sinds april 2010 zijn wij al bezig om nieuwe bestuursleden te werven. De respons is nihil en nu wordt het bestuur via deze weg weggestemd. Dat is niet chique.’

Maar de penningmeester toont zich ook realistisch en kijkt zelfs alweer naar de toekomst. ‘Uiteraard leggen wij ons neer bij het besluit, maar als rasechte KSC’er doet dit pijn. Als je de stemming in ogenschouw neemt kun je constateren dat de leden behoorlijk verdeeld zijn. Dat is nooit goed voor de club. We moeten zo snel mogelijk zorgen voor rust binnen de vereniging.’

Net echt, zo’n reactie. En weggestemd door zeventig eikels die nieuw elan willen of niet, het bestuur blijft voorlopig gewoon aan om de lopende zaken te regelen. 28 december wordt er een nieuw bestuur gekozen. Als er iemand wil.

O, lief amateurvoetbal, blijf altijd bestaan, als het kan nog ietsje kneuteriger. En met nog meer besnorde mannen in te grote windjacks met een clublogo die een mening hebben. Ooit verdring je dan het profvoetbal, met die gekke bestuurders in dure auto’s, van de voorpagina.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Speel nu ook elke dag een voetbalquiz op voetbalquizmasters.nl!