Ajax: het autoraaminterview en Frank Boeijen

Mij maakt het niet zo heel veel uit wat er bij Ajax gebeurt. Ik heb niks met de club, maar er ook niks tegen. Daarmee verkeer ik samen met Gerard Joling, Adriaan van Dis, Britt Dekker, Koningin Beatrix en Myrna Goossen in een even select als uniek gezelschap. Buiten die personen vindt iedereen iets van Ajax. Je bent voor Ajax of je bent tegen Ajax.

Ik dus niet. Ik geniet vooral van de soap die steeds meer op een klucht gaat lijken. Vooral van de kleine dingen. Zondag was daarom een mooie dag. Dat begon rond een uur of één in de Grand Stand – Mart Smeets vindt dat zo een interessante term dat hij hem om de tien minuten oplepelde – van Studio Sport. Het autoraaminterview. Joep Schreuder wilde iedereen spreken die in een auto bij de Arena aan kwam rijden.

Ik hou van autoraaminterviews. Het maakt eigenlijk niet uit wat er gezegd wordt tijdens zo’n interview. Het begint met een slagboom ergens, anders blijven de auto’s niet stilstaan. Dan klopt Joepie op de ruit van een Audi – daar zijn ze het bij Ajax wel over eens: je rijdt in een Audi. Spanning. Drukt degene achter het raam op het knopje?

Jaaaa! Misschien wel het mooiste moment van het autoraaminterview: langzaam een hoofd hoofd zien worden. Eerst zie je alleen een plukje haar. Daarna schuift het raam tergend langzaam verder naar beneden, en opeens zit je tegen Sjaak Swart achter een stuur aan te kijken. Ik noem niet voor niets Sjaak Swart; hij kan erg goed door een open autoraam praten. Mister autoraaminterview, zo noemen ze hem ook wel eens.

De voorzitter van de Raad van Commissarissen, Steven ten Have, pakte het anders aan; hij had een chauffeur meegenomen. Een passagiersraaminterview, dat had ik nog nooit eerder gezien. Bovendien had de chauffeur een heel gek petje op z’n hoofd. Het draait om details. Wie bij het autoraaminterview met Johan Cruijff goed naar zijn achterbank keek, zag daar een doos vol met foldermateriaal van de Ku Klux Klan liggen. En een keurschijf, die lag er ook nog.

Later op de dag bevestigde Edward Davids – zoals hij sinds donderdag heet, toen Johan Cruijff hem zo noemde – dit beeld. Cruijff had zich racistisch uitgelaten. Edward Davids zat alleen maar in de Raad van Commissarissen omdat hij zwart is.

Door deze opmerking wist ik het ineens. Alhoewel het me weinig interesseert, heb ik de oplossing voor alle problemen bij Ajax: stel Frank Boeijen aan als onafhankelijk adviseur. Hij zal adviseren niet zwart of wit te denken, maar in de kleur van Lenie ’t Hart. Daarop wordt Seabert aangesteld als algemeen directeur. Hij is klein, maar wel hartstikke slim en voor niemand bang. De ideale kandidaat.

Soms moet je een beetje buiten de hokjes durven denken.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=kRQmtq-qWrk

33 reacties op “Ajax: het autoraaminterview en Frank Boeijen”