Het nieuwe…

Er is bijna geen bezigheid die eraan ontkomt. Alles moet nieuw gedaan worden. Rijden, werken, pinnen en het de la Mar Theater bezoeken. Alhoewel, dat laatste kan sinds een paar jaar juist eigenlijk niet meer, maar toch ook wel. Joop van den Ende verbouwde het Nieuwe de la Mar Theater en hernoemde het DeLaMar. Nieuw zonder nieuw, maar wel aan elkaar en met hippe hoofdletters.

Bij rijden, werken en pinnen ligt het allemaal iets eenvoudiger. Daar staat gewoon nieuw voor en het is ook nieuw. Nou ja…, nieuw is misschien ook wel een groot woord voor wat minder schakelen, thuis in je joggingbroek met een laptop op schoot zitten, en je pinpas niet door een apparaat heen halen, maar hem er instoppen.

Dat valt dus een beetje tegen. Het woord ‘nieuw’ lijkt op die manier aan inflatie onderhevig. Het nieuwe rijden bijvoorbeeld, daar verwacht je op voorhand toch meer van dan wat minder toeren op de toerenteller. Keihard op een file inrijden nadat je niet hebt afgerekend bij een tankstation, dat is pas op een nieuwe manier rijden! Maar daar word je dan weer voor gearresteerd.

Het nieuwe werken is ook een tegenvaller. Dat is gewoon thuiswerken. Bovendien, het is een leuk idee, maar voor sommige mensen gewoon niet haalbaar. Het zou toch wat zijn als de postbode je opbelt en zegt dat je de post maar bij hem op moet komen halen, omdat hij bezig is met het nieuwe werken.

En dan het nieuwe pinnen, daar stelde ik me bij voor dat je op een elektronische manier wil betalen, en dat het dan ook gewoon altijd lukt. Dat zou echt wat zijn zeg! Het zit anders. In plaats van je pasje door een apparaat te halen dat vaak dienst weigert, moet je het nu in een apparaat steken dat vaak dienst weigert. En het apparaat is dan ook nog eens precies hetzelfde apparaat als waar je het pasje eerder doorheen haalde!

Een hoop gedoe om niks dus, dat ‘nieuwe…’. Doe mij maar gewoon een ouderwetse visboer. Wat er ook door marketingtypes bedacht wordt, hij verkoopt z’n vis niet thuis, maar scheurt nog altijd met 4000 toeren de teller van z’n viskar naar een markt toe. Daar aangekomen laat hij z’n klanten met munt-of briefgeld betalen. Voor Hollandse Nieuwe. Al jaren een vis met ui erop die je op een hele onhandige manier op moet eten.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.