Het ontslag van Erwin Koeman

In het sportjournaal zag ik een fragment van de persconferentie waarin Erwin Koeman zijn ontslag bij FC Utrecht toelichtte. Hij had onder andere ontslag genomen omdat hij zich stoorde aan de slechte faciliteiten op het trainingscomplex. Zo aan z’n kapsel te oordelen, was er inderdaad een nijpend gebrek aan föhns op dat trainingscomplex. Onoverkomelijk, voor je het weet zit je een persconferentie te geven met een natte otter op je hoofd.

Zoudenbalch, zo heet het föhnloze trainingscomplex van FC Utrecht. Dan moet er al een belletje bij je gaan rinkelen als nieuwbakken trainer. Dat is geen complex met een jacuzzi. Milanello, daar verwacht je een jacuzzi. Bij een naam als Zoudenbalch is het hopen op warm water. En dat er geen douche in je kleedkamer staat waar je om de vijf seconde op een knop moet drukken voor een straaltje water dat je aan je eigen prostaatproblemen doet denken. Erwin had het al voor hij voor het eerst de afslag ‘Zoudenbalch’ nam, kunnen weten, bedoel ik maar.

Ondanks Zoudenbalch zag het er in het begin allemaal zo rooskleurig uit voor Erwin. Erwin volgde immers Ton du Chatinier op in Utrecht. Ton du Chatinier, de man die tijdens elke persconferentie zogenaamd de getapte volksjongen uithing en grappen zonder clou vertelde omdat trainers lollig moeten zijn.

De man ook die ergens had gehoord dat voetbaltrainers cynisch moeten doen tegen journalisten. En de man die Ricky van Wolfswinkel en Dries Mertens soms op de bank zette. Trainers zetten soms hun beste spelers op de bank. Kortom, de man die tweeënhalf jaar lang heel slecht een voetbaltrainer acteerde in Utrecht. Je kunt je geen betere voorganger wensen.

Toch ging het mis met Erwin. En dat heeft natuurlijk niks te maken met ‘Zoudenbalch’. Nou ja, een beetje misschien. Want Erwin vertrok bij Utrecht vanwege een conflict met technisch directeur Foeke Booy. Die had Rodney Sneijder gehaald zonder hem daarvan op de hoogte te stellen. Bovendien zouden zijn assistenten Jan Wouters en Rob Alflen hem zwart hebben gemaakt in het spelershome.

Te veel om uit te praten onder het genot van een simpel ‘broodje van Jannie’ in een veredelde bouwkeet. Of tijdens een babbeltje in een Oost-Europees aandoende doucheruimte met schimmel aan het plafond. Je hebt er minstens een ingewikkelde lunch met veel witte wijn voor nodig, opgediend in een brasserie met een ‘u’ en een ‘y’ achter elkaar in de naam. Of een jacuzzi waar ze met z’n vieren een paar uur champagnedrinkend in de lavendellucht kunnen zitten. Maar dat kan dus niet op Zoudenbalch.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Het ontslag van Erwin Koeman”