Een rechts geluid door Bim Wosboom: Soireetje

In zijn voorlopig laatste rechtse geluid verhaalt Bim Wosboom over een feestje waar hij een gesprek had met de types die hij zo verafschuwt. Met deze column komt er een einde aan een tijdperk. We zullen je snorretje voor altijd in ons hart dragen, Bim! Wie weet tot later…

Soms, heel soms sta ik op een feestje, en dan word ik omringd door linkse rakkers. Soms zijn het hippe brillen uit de confetti-generatie, soms vervelende shagrokende babyboomers en soms macrobiotische zombies. Om de een of andere reden bekoelt de stemming direct als het om polletiek gaat.

‘Het is toch wat tegenwoordig, hè, met dat kabinet. Al die arme Wajongers en asielzoekers. Bah, wat een guur klimaat’.

‘Maar is het niet een beetje absurd dat er zoveel wajongers zijn’.

‘Die mensen zitten daar niet voor hun lol in’.

‘Dat zal wel, maar dat laat onverlet dat er A) veel te veel inzitten en B) dat het natuurlijk onzin is om te veronderstellen dat al die wajongers niet aan de slag kunnen’.

‘Nou en die bezuinigingen op kunst en cultuur! Vreselijk! Terwijl we juist nu culturele diversiteit nodig hebben om zingeving te geven aan deze materialistische samenleving’.

‘Zingeving? Tja, ik kan de hond uitlaten ook vreselijk zingevend vinden, maar dat wil niet zeggen dat de belastingbetaler dat allemaal zou moeten financieren. En zo schokkend is die bezuiniging op de kunstsector toch niet. Dan leveren die cultuurbobo’s en hun trawanten maar wat salaris in. Of houden eens op al die nietsnutten op die kunstacademies op te leiden’.

‘Oh, jij bent zo een die roept: “Rembrandt en Van Gogh hadden ook geen subsidie nodig”, zeker?’.

‘Niet in het bijzonder, maar het is een valide punt. Maar ik waardeer kunst en cultuur teveel om te geloven dat bezuinigen op Moke en expressionistisch toneel de kunsten de nek omdraait. Kom op zeg, cultuur draait toch niet op kosten van de overheid. Dat deden ze in de Sovjet-Unie ook’.

‘Wacht maar tot ze aan je hypotheekrenteaftrek komen’.

‘De hypotheekrenteaftrek is ook zo’n typisch fenomeen waar mensen over kunnen doordraaien. Je kunt de hypotheekrenteaftrek het beste zien als een correctie op de absurde nivelleringsdrang die hier in Nederland heerst. Daarnaast worden ‘de rijken’ al meer dan genoeg op kosten gejaagd door successierechten, OZB, en ga zo maar door’.

‘Waarom ga je niet naar Amerika als je het hier allemaal zo waardeloos vindt?’.

‘Wel, Nederland is ondanks de randstad een bijzonder prettig land om in te leven. En wat Amerika betreft, dat land bestaat niet echt’.

‘Bah, ik vind juist Amsterdam de enige stad met allure in Nederland. Al die kaaskoppen en boeren verder. Amsterdam is zo lekker multicultureel’.

‘Op kosten van de rest van Nederland’.

‘Ook zo Nederlands, altijd maar op de centen letten. Nu dit kabinet weer, bezuinigingen terwijl je juist geld moet uitgeven als het slecht gaat. Keynes, onderbouw economie!’.

‘Keynesiaanse economie heeft evident gefaald in het verleden. Zoek maar eens stagflatie op bij wikipedia. Je hebt toch zo’n hippe iPad, pod, HumancentIpede, zoek het maar op’.

‘Nou, de VVD heeft anders de crisis veroorzaakt’.

‘Uiteraard heeft een partij die amper een vijfde van het aantal zetels in het parlement heeft in een landje als Nederland een mondiale economische crisis veroorzaakt, en is ook verantwoordelijk voor het feit dat de PIIGS er een zwijnenstal van mochten maken’.

‘Nou, hadden we maar zo iemand als Guy Verhofstadt, die vol voor Europa gaat!’

Tegen zo vol onuitstaanbare domheid was mijn maag niet bestand. Ik liep naar de WC en kotste de Chileense wijn, fairtrade petitfourtjes en andere aanverwante Gutmensch meuk in de pot. Ik pakte mijn waxjas en stapte in mijn Saab. Het was mooi geweest.

6 reacties op “Een rechts geluid door Bim Wosboom: Soireetje”