Logo’s van politieke partijen

Ik heb een belangrijke ontdekking gedaan, die wel eens van grote invloed zou kunnen zijn op de toekomst van ons land. Het heeft te maken met de logo’s van de Nederlandse politieke partijen. Die zijn saai en stom. Net als de politici zelf dus. En helaas zijn saaie en stomme politici niet in staat creatief en buiten de kaders te denken. Schrijnend voorbeeld hiervan was de manier waarop Thijs Zonneveld en z’n berg recent werden weggelachen door twee politici bij Knevel & van den Brink aan tafel.

De één begon over de konijntjes in z’n tuin, die straks misschien wel konden helpen met graven, de ander was van de SP en stond dus per definitie niet open voor iets wat enige ambitie uitstraalt. Maar eigenlijk kunnen de politici er dus niet zo veel aan doen; het ligt aan de logo’s. Sta maar eens open voor iets wanneer er op je lidmaatschapskaart slechts een S, een P en een zielig tomaatje prijken. Waarom geen hele fruitschaal, vol met heerlijk vers rood fruit? Het prikkelt de hersens, dat weet ik zeker.

Sommige partijen doen het zelfs helemaal zonder groente, fruit of een andere frivoliteit. Zo’n VVD bijvoorbeeld, waarom hebben die niet een lekker glas cognac in hun logo staan? Of een toastje met zalm. Een oester besprenkeld met wat citroensap in hun logo en het begrotingstekort verdwijnt als sneeuw voor de zon. Photoshop nog een Jan Kees de Jager die over water loopt in het logo van het CDA en die Grieken betalen opeens alles terug. Met rente.

Tuurlijk, er zijn ook partijen die het wel proberen. De PvdA heeft al sinds jaar en dag een roos die tevens een vuist vormt in haar logo. Maar het is te gekunsteld. Liever zag ik in hun logo een tekening van Job Cohen die een kopje kokend hete thee in het gezicht van Geert Wilders gooit. Veel duidelijker dan zo’n vuistroos. De PVV zelf doet het met een meeuw. Waarom geen brievenbus waar nog een beetje urine uit sijpelt, Geert? Onder die brievenbus ligt uiteraard een vastgebonden moslim.

Maar nee, dan kiezen ze weer heel gewoontjes voor een meeuw. Eigenlijk is de enige partij die wel een beetje haar best heeft gedaan bij het bedenken van een origineel logo de Partij voor de Dieren. In hun logo een geinig getekende koe met een paardenbloem in z’n bek. Dat is creatief. Maar ja, het is de Partij voor de Dieren…

Partijen die ook iets voor mensen willen betekenen, laten het afweten op logogebied. Dus, cartoonisten van Nederland verenigt u, en maak voor elke partij een nieuw logo! Misschien kunnen de politici zich daar dan aan optrekken. Zo niet, dan hebben we altijd nog wat te lachen tijdens in verkiezingstijd.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

2 reacties op “Logo’s van politieke partijen”