Mona Lisa voor onbepaalde tijd uit de running vanwege depressie

Het Louvre heeft in een perscommuniqué naar buiten gebracht dat Mona Lisa vanaf vandaag niet meer te bewonderen is in het Franse museum. De 505-jarige Mona Lisa kan het niet langer opbrengen de hele dag aan een muur te hangen; de Italiaanse is oververmoeid, depressief en zou kampen met een burn-out. Volgens onbevestigde bronnen is ze inmiddels overgebracht naar een Italiaans kuuroord. 

Voor Alain Dependance, conservator van het Louvre, kwamen de problemen van Mona Lisa als een donderslag bij heldere hemel. ‘Ik heb nooit iets aan haar gemerkt. Ze lachte altijd heel erg vriendelijk wanneer ik langs haar liep. Blijkbaar was die glimlach een façade. Hield ze zich groot. Ik neem het mezelf best kwalijk dat ik het niet aan heb zien komen.’

Toch is het niet de eerste keer dat het Louvre geconfronteerd wordt met dergelijke problemen bij kunstwerken. Kunsthistoricus Ron Okkelboom: ‘Nog geen vijf jaar geleden heeft ‘de Kantkloster’ van Johannes Vermeer een zelfmoordpoging gedaan. Haar leven hing aan een zijden draadje, maar uiteindelijk heeft ze het gered.’

Ook ‘de Zigeunerin’ van Frans Hals ging nog niet zo lang geleden door een diep dal. ‘Zij was voor een restauratie van de muur gehaald door de mensen van het Louvre, waarna ze tot drie keer toe geprobeerd heeft zichzelf weer op te hangen. Ze overleefde het, maar volgens mij is ze nog steeds niet echt gelukkig. Je moet een zigeunerin ook niet zolang op dezelfde plaats tentoonstellen. Daarvoor hoef je geen kunsthistoricus te zijn,’ zegt een geëmotioneerde Okkelboom.

Okkelboom heeft ook in de affaire rond Mona Lisa forse kritiek op het Louvre. ‘Het is een publiek geheim dat Mona Lisa al eerder last had van een identiteitscrisis. Ze had geen idee wie ze nu eigenlijk precies was. Het ene moment dacht ze dat ze een androgyn zelfportret van Leonardo da Vinci was, het volgende moment dacht ze weer dat ze de vrouw van een rijke Florentijnse zakenman was. Het Louvre deed hier verder niks mee.’

Volgens Okkelboom vraagt het Louvre ook veel te veel van haar schilderijen. ‘Er is geen enkele bescherming vanuit de kant van het museum. Die schilderijen worden bijna 365 dagen per jaar blootgesteld aan fotograferende Japanners. Dat trekt een enorme wissel op je privéleven. ‘De Kantkloster’ heeft nog wel eens geprobeerd een zonnebril en een pet te dragen om niet herkend te worden, maar dat werd dan weer verboden door de directie van het Louvre. In het geval van Mona Lisa heeft dat gedoe met de Da Vinci Code ook niet echt bijgedragen aan haar geestelijke gezondheid.’

Onbevestigde bronnen rond Mona Lisa melden dat ze ook een alcoholprobeem heeft. ‘Dat zou geen goed nieuws zijn; verf en alcohol zijn een dodelijke combinatie. Ik hoop dat het allemaal weer goed komt met Mona Lisa,’ verzuchtte een zichtbaar ontroerde Okkelboom. Conservator Dependance wilde niet reageren op de aantijgingen van Okkelboom.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Mona Lisa voor onbepaalde tijd uit de running vanwege depressie”