Hertenseks en ballonvaarders

Ik mag graag kijken naar parende edelherten. Jaarlijks ga ik daarom een week in een boomhut op de Veluwe zitten. Met een verrekijker tuur ik dan uren achter elkaar naar de hertjes. Wanneer er een penetratie plaatsvindt, pink ik telkens weer een traantje weg. Hertenseks ontroert mij enorm. Misschien heeft het iets met geweien te maken, want bij parende elanden heb ik het ook. Ik ben daar voor behandeld.

Toch lijkt het erop dat ik niet de enige ben die graag naar parende herten kijkt. Er is namelijk een hele hertenseksindustrie op gang gekomen op de Veluwe. En niet iedereen laat daarbij de edelherten in hun waarde, zoals ik wel doe. Ik ga rustig met een thermoskan thee in een boomhut zitten en vestig de aandacht niet op mezelf. Daar heeft het gemiddelde hert geen problemen mee. Die paart rustig door. Ik geef de herten ruimte om te paren. Dring me niet op.

Maar er is ook een groep die het anders aanpakt: de ballonvaarders. Zij komen met hun grote felgekleurde luchtballonnen boven de herten vliegen om te kijken hoe ze de daad doen. Ik snap het wel een beetje, vanuit de lucht ontroeren parende edelherten waarschijnlijk nog meer dan vanuit een boomhut, maar je kunt het simpelweg niet maken tegenover de herten. Die schrikken zich iedere keer weer kapot wanneer er zo’n gevaarte boven ze vliegt.

Helemaal als de ballonvaarders net hete lucht in hun ballon laten. Dat maakt ontzettend veel lawaai. Herten paren het liefst in stilte. Tel daar nog bij op de genetisch bepaalde afkeer die herten van riet hebben en je weet dat een hert ‘em niet omhoog krijgt wanneer er een ballon plus mandje boven hem zweeft.

Om  te voorkomen dat herten helemaal niet meer durven te paren, heeft de vereniging Wildbeheer Veluwe de ballonvaarders daarom nu gevraagd voorlopig niet meer boven de Veluwe te vliegen. Veel te aardig. Ballonvaarders trekken zich doorgaans niks aan van zo’n verzoek. Ballonvaarders moet je op een andere manier aanpakken. Je moet ze met gelijke munt terugbetalen, pas dan gaan die smeerpijpen er eens een keer aan denken om niet met hun ballon boven de herten rond te zweven.

Het enige wat zal blijken te helpen, is dan ook dat er van tijd tot tijd mensen met een nepgewei op hun hoofd in slaapkamers van ballonvaarders staan te wachten tot er eentje bovenop z’n vrouw klimt. Dat is voor niemand leuk, want parende ballonvaarders ontroeren helemaal niet, zeker niet als ze hun sokken aanhouden, maar het is wel noodzakelijk om de edelhertenpopulatie in Nederland in stand te houden.

Pas wanneer je met een nepgewei op je kop naar een stotende ballonvaarder staat te kijken, doe je echt aan wildbeheer.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Hertenseks en ballonvaarders”