Voetbalvriendschap

Na afloop van de wedstrijd AZ-PSV las ik op de website van Voetbal International een stukje over Adam Maher, een jonge Nederlandse speler van AZ. Hij was ingevallen en had een voorzet gegeven op de Amerikaanse aanwinst Jozy Altidore. Jozy kopte de voorzet binnen en zorgde daarmee voor de 3-1 voor AZ. Dat het zo was gelopen, had niks met toeval te maken volgens Adam.

Adam en Jozy konden het namelijk goed met elkaar vinden volgens Adam. ‘We lagen in Tsjechië ook samen met elkaar op de kamer en ik zat naast hem in de bus. We hebben een goede klik en praten veel met elkaar. Gezellig, leuke gozer. Hij heeft ook een tweet van mij geretweet. Leuk.’ Vrienden voor het leven, omdat de één een tweet van de ander heeft geretweet. Zo snel kan het gaan.

De tweet van Adam die Jozy heeft geretweet, gaat als volgt: ‘In de bus with @JozyAltidore17 @ Tsjechië’. Het vat een beetje samen wat Adam in bovenstaande quote al zegt. Ze waren in Tsjechië geweest – nog niet als nieuwbakken vrienden samen op vakantie, maar om tegen een onbeduidend Tsjechisch clubje te spelen – en zaten naast elkaar in de bus. Alleen dat vele praten, dat vermoedelijk plaatsvond toen ze bij elkaar op de kamer lagen, was niet zo 1-2-3 af te leiden uit de tweet.

Uit de zes woorden die Adam twitterde, blijkt op z’n zachtst gezegd namelijk nog niet echt een uitmuntende kennis van de Engelse taal, en dat is toch de taal waarin je moet communiceren met een Amerikaan die net voet heeft gezet op Nederlandse bodem. Aan de andere kant, wie ben ik om te twijfelen aan de woorden en gevoelens van Adam Maher.

Bovendien, wie zegt er dat je elkaar altijd maar moet verstaan bij het vele praten? En dan was er nog die goede klik, waarschijnlijk ontstaan toen Adam een Playstation uit z’n koffer toverde op die hotelkamer in Tsjechië. Nee, Adam en Jozy waren in korte tijd echte vrienden geworden, zo oordeelde ik na het lezen van het stukje op de site van VI. Ik kon niet wachten tot 19.00, om te kijken hoe die vriendschap op het voetbalveld tot uiting zou worden gebracht.

Met het bord op schoot zat ik aldus klaar voor de samenvatting van AZ-PSV. Eerst kreeg ik de 1-0, de 2-0 en de 2-1 voorgeschoteld, maar toen was het toch echt tijd voor de 3-1. Ik zag Adam aan de bal. Je zag hem loeren: waar is m’n vriendje Jozy? Na een tijdje had hij hem, dankzij de goede klik natuurlijk, gevonden en lepelde de bal zo op het hoofd van Jozy, die hem venijnig binnenknikte. Daarna rende Jozy Altidore heel hard precies in de tegengestelde richting van waar de voorzet van Adam was gekomen, zichzelf daarbij op de borst kloppend. Voetbalvriendschap.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.