Ard van Peppen

Internetonderzoek leerde mij dat ik op 19 augustus 2007 kennis maakte met de bij RKC Waalwijk grootgebrachte voetballer Ard van Peppen. Zijn club op dat moment, De Graafschap, ontving op die dag in het eigen, knusse stadion De Vijverberg grootmacht Ajax. Het was lekker voetbalweer en De Graafschap was na een afwezigheid van twee seizoenen weer terug op het hoogste niveau. Reden tot vrolijkheid voor iedereen uit de Achterhoek. En toen was het na 90 minuten opeens 8-1 voor Ajax.

In mijn herinnering was die afslachting in z’n geheel op het conto van linksback Ard van Peppen te schrijven. Zonder Ard had De Graafschap voor een stunt gezorgd en met 1-0 gewonnen van Ajax. Zo zit het nu in mijn hoofd. De tijd zal een loopje met de waarheid genomen hebben, maar het is ook zeker dat Ard van Peppen die dag niet de beste dag had uit z’n voetballoopbaan.

Wat er gedurende die wedstrijd allemaal misging bij Ard weet ik niet meer helemaal precies, maar er staat nog wel op mijn netvlies gebrand hoe Ard een bal op de borst aannam in z’n eigen zestien. De bal sprong de ene kant op, terwijl Ard juist heel hard de andere kant op holde, richting cornervlag. Bij die vlag aangekomen kon hij nog net zien hoe een Ajacied de bal simpel in het doel werkte. Ook kan ik mij nog herinneren dat Ard een andere blunder beging en dat probeerde goed te maken door de benen van een Amsterdammer onder z’n lijf weg te maaien. Penalty.

Verder weet ik dus niet meer wat Ard allemaal deed die middag. Hij had zelf ook geen idee trouwens. Ik weet nog wel dat ik de dag erna de straat op ging. Normaal praat ik dan niet tegen wildvreemden. Nu sprak ik echter tegen de eerste de beste persoon die mij tegemoet kwam de woorden ‘Ard van Peppen’. We schoten allebei onbedaarlijk in de lach. Zo ging dat nog een paar weken door. Ard van Peppen had zich tot een bekende voetballer geblunderd.

Uiteraard heb ik de carrière van Ard van Peppen daarna op de voet gevolgd. Al in de winter na het debacle tegen Ajax – het eerste moment dat De Graafschap van hem af kon – werd hij verhuurd aan Excelsior, de club waar hij al in het seizoen 2005-2006 kampioen van de Eerste Divisie mee was geworden. Een kunstje dat hij in 2006-2007 ook al met de Graafschap flikte. Allemaal voor de tijd dat Ard ballen op de borst aannam in de eigen zestien.

Het post-ballen-op-de-borst-in-eigen-zestien-aannemen-tijdperk begon dus in de winter van 2008 bij Excelsior. In het halfjaartje dat hij daar speelde, promoveerde hij wederom. Ditmaal via de nacompetitie, maar toch. Daarna keerde hij terug naar de club waar het ooit allemaal begon voor Ard van Peppen: RKC Waalwijk. En we weten allemaal wie er vorig seizoen kampioen werd in de Eerste Divisie. Het is geen toeval meer. Gevolg is wel dat Ard weer tegen Ajax moet spelen. Op zondag 11 december voor het eerst. Thuis. Sterkte Ard!

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Ard van Peppen”