Een discussie op nujij.nl over Wilders en Breivik

Een topic, zoals dat geloof ik heet, op de website nujij.nl. De kop luidt ‘Discussie over Wilders en Breivik barst los’. Daarbij een link naar een artikel op nu.nl, waarin allerlei journalisten, politici en andere opiniemakers hun zegje doen over het Noorse drama, en of Wilders daar op enigerlei wijze verantwoordelijk voor is. 

Natuurlijk is hij dat niet. Geen enkele opiniemaker vindt dat ook, al maken enkele meningmannetjes een kanttekening. Ik ben het zelf met die kanttekeningen niet eens. Want hoe dubbel de moraal van Wilders op het gebied van vrije meningsuiting vaak ook is, geldt ook voor mij: wie hersenen heeft, kan nadenken en maakt zelf de beslissing om mensen neer te maaien, of iets anders stoms te doen. Zodra we het bestaan van hersenen bij sommige mensen gaan ontkennen in een rechtstaat, dan staat dat gelijk aan het faillissement van diezelfde rechtstaat. Verantwoordelijkheid voor eigen daden dus. Altijd.

Hetgeen uiteraard niet wil zeggen dat er geen mensen zijn die niet over hersenen lijken te beschikken, of zich in ieder geval zo gedragen. Die zijn er juist te over, en begeven zich bij voorkeur in de reactiepanelen van nujij.nl. En daar wilde ik het eigenlijk met u over hebben. De domheid die daar in de regel tentoongespreid wordt, is ongekend. Vooral in discussies over Wilders lijkt het einde zoek. Zijn voorstanders, zijn tegenstanders; het is allemaal even verschrikkelijk. Een meningpap die zijn weerga niet kent.

De discussie van gisteren op nujij.nl, die door de kop al voordat hij discussie was, werd aangekondigd als discussie, is denk ik het wel het nieuwe dieptepunt op discussiegebied in Nederland. Op het tijdstip van schrijven dezes hadden er 633 mensen een duit in het meningenzakje gedaan. Daarbij 632 stomme reacties – waarbij mijn gedachten over die meningen varieerden van ‘gniffel, gniffel, wat een idioot’ tot ‘oei, hopen dat hij geen wapenvergunning heeft’ – en slechts één slimme reactie, die alles weer in perspectief zette, en bovendien ook nog ontzettend geestig was.

De hele woordenbrij aan beledigingen, onsamenhangende betogen en andere onzin kunt u hier lezen. De slimme en leuke reactie, met reactienummer 468 geplaatst onder het bericht met de kop ‘Discussie over Wilders en Breivik barst los’, en daarbij toevalligerwijs ook nog eens van mijn hand, leest u hier: ‘Het was mooi geweest als onder dit bericht nul reacties hadden gestaan.’

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

2 reacties op “Een discussie op nujij.nl over Wilders en Breivik”