Dick T. gearresteerd na aanrichten spellingsdrama bij Lingo

Gisteravond werd in het Groningse Lauwersoog de 32-jarige Dick T. in hechtenis genomen voor het veroorzaken van een spellingsdrama tijdens een uitzending van Lingo. Na het spellen van woorden bij Lingo vertrok Dick T. naar Rottumerplaat om ook daar, tegen de wind in schreeuwend, willekeurige woorden te spellen. Na een klopjacht, waarbij Dick T. nog het woord ‘hufters’ richting de politie spelde, kon hij worden ingerekend.

Volgens Herman Boerhave, opnameleider bij Lingo, begon het allemaal tijdens de repetitie voor weer een nieuwe uitzending van het populaire woordspel. ‘Ineens stond-ie daar keihard woorden te spellen. En niet alleen woorden van zes en zeven letters hè…soms spelde hij wel een woord van zeventien letters! Het was verschrikkelijk om mee te maken.’

‘Gelukkig konden de kandidaten, de cameramensen en het publiek snel een veilig heenkomen vinden,’ vervolgt Boerhave. ‘Maar bij Lucille Werner lag dat, vanwege haar handicap, natuurlijk anders. Die schoft heeft wel tien minuten lang woorden bij haar in de oren staan tetteren. We stonden machteloos.’ Of Lucille Werner blijvende gehoorbeschadiging heeft opgelopen, is nog niet duidelijk.

Na het aanrichten van het spellingsdrama bij Lingo vertrok Dick T. naar het Groningse Waddeneilandje Rottumerplaat om ook daar lukraak om zich heen te gaan spellen. Omdat Rottumerplaat slecht bereikbaar is per politiepaard of politiemountainbike kon Dick T. pas, na een korte klopjacht, worden ingerekend toen hij weer voet aan vaste wal had gezet in Lauwersoog.

In eerste instantie dachten de autoriteiten dat Dick T. in totaal liefst 93 woorden had gespeld, maar bij nadere bestudering bleken het er 76 te zijn. Politiewoordvoerder Tammo Holkema: ‘Toen we de opnames die Dick T. met zijn eigen telefoon had gemaakt nog eens goed beluisterden, konden we hem gelukkig betrappen op valsspellen. Zo spelde hij het woord valsspelen als v-a-l-s-s-p-e-l-l-e-n. Ook had hij enkele niet bestaande woorden gespeld, zoals slawok en ventilatiepilletjesverdeelseutel. Maar goed, 93 gespelde woorden of 76 gespelde woorden; het blijft natuurlijk een tragedie.’

Over de motieven van Dick T. tast de politie nog enigszins in het duister, omdat hij nu plotseling zijn lippen wel stijf op elkaar houdt. Bij een huiszoeking in de woning van Dick T. is, naast een scrabblebord en de laatste editie van de Dikke van Dale, echter wel een manifest in beslag genomen. Daarin stelt Dick T. dat hij niet zal stoppen met het spellen van woorden tot Bart Chabot de deelname aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt ontzegd. ‘Hoe begrijpelijk dat standpunt ook is, je mag dan nog niet overgaan tot het lukraak spellen van woorden om zoiets te bereiken,’ aldus een geëmotioneerde Holkema.    

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

8 reacties op “Dick T. gearresteerd na aanrichten spellingsdrama bij Lingo”