Meelopende gekken op een berg

Vroeger was er alleen de duivel. Een in een strak rood-zwart pakje gehesen bebaarde Duitser met een drietand in z’n handen. Hij liep een stukje mee met de tourrenners wanneer ze een berg opreden. Tegenwoordig is de Duitser te oud en te dik om mee te rennen, en staat hij als een debiel op de grond te stampen wanneer de renners langskomen. Let er maar eens op. Het is grappig en treurig tegelijk.

Voor de duivel hoeft niemand meer bang te zijn. Vroeger ook al niet. De duivel had wel iets aandoenlijks. Na een tijdje werd het wel wat vervelend; elke dag weer die rennende idioot in spandex in beeld. Maar gevaarlijk was het niet. Hij was de enige. Tijdens deze tour – en dat is een trend die zich door lijkt te zetten – is er echter een heel leger meerennende gekken actief.

In plaats van een Maarten-en-Herbert-bingo speel ik nu een meerennende-gekken-bingo. Je schrijft vlak voor een col twaalf gekke kostuums op een papiertje en na vijf kilometer klimmen heb je bingo. Een in string geklede eskimo met een sombrero op z’n hoofd, een man met stierenhorens op z’n hoofd geplakt die enkel een luier draagt, een door zes kilo haar bedekte rug met daaronder witte billetjes. Alles holt voorbij.

Ik zie de kringgesprekken op de eerste dag na de vakantie op de scholen van de kinderen van deze idioten al voor me: ‘Vertel eens, wat heb jij deze vakantie gedaan?’ ‘Nou juf, we zijn in Frankrijk geweest en papa liep daar op een gegeven moment met z’n blote plasser tussen allemaal wielrenners in. Ik vond dat wel een beetje gek, maar veel meer mannen deden het. Ik was wel bang dat papa z’n plasser tussen de spaken zou komen.’

En daar ben ik ook bang voor. Niet vanwege de plasser van papa. Een plasser tussen de spaken is nog een milde straf voor met wielrenners meelopende gekken op een berg. Die verdienen erger, een auto die ze het prikkeldraad inrijdt bijvoorbeeld. Het gaat om de wielrenners. Ik ben namelijk bang dat één van die idioten op den duur zo’n lief klein klimmertje omver kegelt met z’n stierenhorens. De Tour beslist door een dikke vent in z’n blote reet, het zit eraan te komen.

Volg ons Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

9 reacties op “Meelopende gekken op een berg”