De Bijrijder

Nee, dit betreft geen ergernis over mensen van een bepaald geslacht die geen kaart kunnen lezen. De geoefende Groninger weet dat een stukje getiteld ‘De Bijrijder’ alleen maar over het RTV Noord tv-programma De Bijrijder kan gaan. Een tv-programma waarbij er een camera is bevestigd op de passagiersstoel van een rijdende auto, die rustig door de provincie Groningen tuft. En dat is het ook gelijk dan. Een rijdende auto, een camera en een Gronings landschap. Meer niet.

Vroeger, wanneer ik per ongeluk wel eens langs De Bijrijder zapte, dacht ik nog dat er ook een competitie-element in het programma zat. Dat de mensen thuis moesten raden door welk dorp de auto reed. De auto die gisteren na tien minuten rijden stilhield bij het plaatsnaambord ‘Zevenhuizen’, en de camera die er zelfs op inzoomde, maakten een einde aan die illusie.

Tien minuten inderdaad. Zolang keek ik gisteren maar liefst naar het asfalt dat in de buurt van Zevenhuizen onder een auto doorschoot. Ik leek erdoor gehypnotiseerd. M’n vinger lag wel op het knopje dat het tv-toestel naar de volgende zender zou dirigeren, maar hij wilde maar niet drukken. Ik was veel te benieuwd wat dat stipje aan het einde van de horizon was. Het was een tractor. Spannend. Zou de auto met camera hem in gaan halen?

Nee. Want op het moment dat de auto met camera de tractor zo dicht was genaderd dat een doldrieste inhaalmanoeuvre geoorloofd leek, dook er een t-splitsing op. Tractor links, auto rechts. Ik haalde opgelucht adem. Dat had anders nog lelijk af kunnen lopen! Ondertussen had ik wel door waar het om draaide in De Bijrijder: om tractors, maar nog meer om t-splitsingen. Gaat de auto links of rechts, je weet het van tevoren gewoon niet.

Mocht je ooit met z’n tweeën voor de tv zitten en er moet een fles sterke drank leeg, dan is gokken of een auto links of rechts gaat op de t-splitsing een alleraardigste manier om dat te bewerkstelligen. Een heel fijn nieuw drankspel, me dunkt. Maar ook zonder drank was ik aan het genieten, zo merkte ik. Elk stipje dat uit de verte dichterbij kwam, was interessant. Tot het dichtbij was, en het toch weer gewoon een hufter in een Opel Astra bleek te zijn. Maar toch, wie weet zou het volgende stipje, na de bocht en het ellenlange rechte stuk, wél een UFO zijn die op een Gronings landweggetje was geland.

Teleurgesteld was dan ook het woord dat het meeste op mijn gemoedstoestand van toepassing was toen de uitzending afgelopen was. Ik was in die tien minuten een beetje verslaafd geraakt. Zo verslaafd dat ik op YouTube ging zoeken. Met succes. De zoekopdracht ‘RTV Noord Bijrijder’ bracht me bij een autotochtje in de buurt van De Wilp en Marum. Zestien minuten lang genieten geblazen.

Volg ons op Twitter!

Het ritje in de buurt van De Wilp en Marum. Met na ongeveer negenenhalve minuut, in het centrum van Marum, het gekste fietspad dat ik ooit heb gezien. Althans, ik denk dat het een fietspad is.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=E4QVcKYRsoM