Emoticons

Ik was niet heel erg ingewijd in de wereld waar een komma een knipoog is, een haakje een lachende mond is, en een p iemand is die z’n tong uit z’n bek heeft hangen. De wereld van de emoticons. Leestekens en letters die een gevoel uitbeelden. Omdat ik wel eens zo’n ding toegestuurd krijg, ben ik me toch maar eens gaan verdiepen in die geinige tekentjes. Het werd een ontdekkingsreis vol verrassingen. Of, zoals ik dat in het Emoticons zou schrijven: :O

Kijk, een simpele smiley daar kon ik al prima mee omgaan. Die kende ik van drop. Bovendien, begrijpen dat een dubbele punt en een haakje twee ogen en een lachende mond zijn, is zo lastig niet. Het gevoel dat het uitbeeldt, kan ik ook nog wel begrijpen. Iemand die lacht is blij. De p die een mond met een uitgestoken tong moet uitbeelden vind ik al lastiger. Het betekent dat de voorafgaande boodschap grappend of ironisch is bedoeld, maar het zou natuurlijk net zo goed kunnen zijn: ‘Zal ik slagroom uit je navel likken?’ Dit heeft in mijn persoonlijke leven al tot vele vervelende misverstanden geleid.

Maar goed, ook zo’n p heb je op den duur onder de knie, en dan laat je je slagroomspuit gewoon thuis. Dat probleem was opgelost. Helaas was er toen weer iemand die het volgende stuurde: Frank de Boer |: -). En die punt is gewoon een punt. Het einde van de zin. Dat u niet ook nog eens in verwarring raakt. Geen pukkel op de lip van Frank de Boer. Hij heeft wel zware wenkbrauwen. En dat betekent |: -). In het geval van Frank de Boer had ik de mond trouwens met een ( uitgebeeld. Toch kon ik dat symbool zelf nog wel ontcijferen. Een | in combinatie met Frank de Boer, dat kan alleen maar over zware wenkbrauwen gaan.

Alsof mijn omgeving me helemaal kapot wilde maken, kreeg ik niet lang daarna het volgende bericht: Ik zag net op CNN hoe een =:-#}  :-W (:%- @==  +O:-)  Ic:()  :->. En de punt hoort er weer niet bij. Evengoed kon ik hier natuurlijk geen touw aan vast knopen. Gelukkig is er de website www.internetwoordenboek, waar naar eigen zeggen de taal van het net wordt geduid. Met behulp van die site moest ik wel kunnen achterhalen wat er nu precies op CNN te zien was geweest.

Na bestudering van die website bleek dat een punkrocker met een snor, met gespleten tong had geschreeuwd dat een lachende dronken man een atoombom op de paus wilde gooien terwijl een pigmee met een bot door z’n haren sarcastisch stond te glimlachen. Uiteindelijk heeft de politie de lachende dronken man nog kunnen overmeesteren voordat hij de atoombom daadwerkelijk tot ontploffing bracht (met dank aan de schreeuwende, besnorde punkrocker met gespleten tong, en ondanks de pigmee met een bot door z’n haren, die alleen maar wat sarcastisch stond te glimlachen), maar het is toch een bericht dat ik voor geen goud had willen missen.

Bij wijze van dank stuurde ik het volgende terug: $N=  ;-C  <>  U:- – – – – – – –  S. De punt hoort er nu wel bij. Wat het betekent, mag u zelf uitvogelen. Het heeft niks met slagroom te maken.

Volg ons ook op Twitter!

5 reacties op “Emoticons”